Oletko terapian tarpeessa? Tutustu listaan

Terapiassa voi käydä, vaikkei olisi "hullu" tai hermoromahduksen partaalla. Joskus syyt ammattiavun tarvitsemiseen ovat ilmeisiä, toisinaan jokin vain tuntuu olevan vialla ilman, että syytä pystyy nimeämään. Mistä tietää, että terapia tekisi hyvää?

Vakavat mielisairaudet vaativat omanlaistaan hoitoa, mutta monille ihmisille voi olla hyötyä lyhytaikaisesta ja päämäärätietoisesta terapiasta, jonka tarkoituksena on käsitellä tiettyä ongelmaa, ihmisten välistä konfliktia tai suurta päätöstä. Puolueettomalle ammattilaiselle puhuminen ilman itsesensuuria tai pelkoa tuomituksi tulemisesta voi olla käänteentekevää.

Journal of Counseling Psychologyn toteuttamassa selvityksessä on todettu, että useimmat ihmiset tuntevat olonsa paremmiksi 7–10 terapiakäynnin jälkeen. Journal of Consulting and Clinical Psychologyn selvityksessä puolestaan 88 prosenttia terapiassa käyneistä raportoi parannuksista jo yhden vierailun jälkeen.

Tunnet itsesi surulliseksi, vihaiseksi tai muuksi kuin omaksi itseksi

Hallitsematon suru, viha ja toivottomuus voivat olla merkkejä mielenterveyteen liittyvästä ja terapialla parannettavissa olevasta ongelmasta. Jos ihminen syö tai nukkuu enemmän tai vähemmän kuin yleensä, vetäytyy läheisten parista tai vain tuntee olonsa vetämättömäksi, asiasta kannattaa puhua ennen ongelmien vakavoitumista. Mikäli edellä mainitun kaltaiset tunteet tai tavat käyttäytyä kärjistyvät niin pahoiksi, että kyseenalaistaa elämisen arvon, apua tulee hakea välittömästi.

Huumeiden, alkoholin, ruoan tai seksin väärinkäyttö

Joskus ihminen etsii itsensä ulkopuolelta sellaista ainetta tai tapaa käyttäytyä, joka saisi olon tuntumaan paremmalta. Tällöin omat selviytymismekanismit tarvitsevat hienosäätöä. Mikäli ei tunne pystyvänsä kontrolloimaan omaa käyttäytymistä huolimatta sen negatiivisista vaikutuksista, kyseessä voi olla hoitoa vaativa addiktio.

Olet menettänyt jonkun tai jotakin itsellesi tärkeää

Jos rakas ihminen kuolee tai tulee avioero tai menettää työpaikan, suruprosessi voi olla pitkä ja vaikea ilman ammattilaisapua. Kaikki eivät toki apua tarvitse, mutta sen hakeminen ei ole häpeä – varsinkaan, jos on kokenut useita menetyksiä lyhyessä ajassa.

Jotain traumaattista on tapahtunut

Esimerkiksi rikoksen tai onnettomuuden uhriksi joutuminen, vakava sairastuminen tai menneisyydessä tapahtunut hyväksikäyttö tai heitteillejättö voivat jäädä kummittelemaan mieleen. Mitä aiemmin asian jakaa, sitä nopeammin siitä oppii selviytymään.

Et tee asioita, joista pidät

Oletko lakannut tekemästä tai harrastamasta jotakin sellaista, josta tavallisesti nautit?  Kun ihminen ei käy ollenkaan ulkona, pidä hauskaa ja tapaa uusia ihmisiä, jotakin elämässä on pielessä.

Nämäkin asiat voivat kertoa terapian tarpeesta

– jatkuva ärtyneisyys

– hellittämättömät arvottomuuden, toivottomuuden tai avuttomuuden tunteet

– huono itsetunto

– huono keskittymiskyky

– muutokset unessa tai ruokahalussa

– vihaiset purkaukset

– hallusinaatiot

– paniikkikohtaukset

– merkittävät vaikeudet lähteä kotoa tai tehdä jokapäiväisiä askareita

– voimakkaat pelot tai fobiat

– ylenmääräinen murehtiminen

– painajaiset tai muistikuvat traumaattisista tapahtumista

Lähteet: Psychologytoday.com, Therapyandcounseling.org

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat