"On helppo tuntea myötätuntoväsymystä" – näin ahdistuneisuudesta kärsivään kumppaniin pitäisi suhtautua

Ahdistuksesta kärsivää kumppania ei tule korjata. Sen sijaan häneltä voi kysyä, mitä hän haluaa: kuuntelevaa korvaa, seuraa lääkärille tai vain syliä, jossa itkeä?

Kun oma rakas voi huonosti, sitä tekisi mitä tahansa korjatakseen tilanteen.

Aina ratkaisu ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Mielenterveyden ongelmissa tärkeintä on ymmärtää, ettei kumppania voi korjata. Tällainen ”korjaaminen” ei myöskään ole kumppanin vastuulla, sanoo parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Vanessa Marin.

–  Jos hyppäät korjausmoodiin, viet kumppanilta mahdollisuuden omiin kokemuksiin (tilanteesta) ja lähetät samalla viestin, ettet kestä kokea tätä asiaa hänen kanssaan, Marin kuvaa Refinery29.comissa.

– Asetat myös paljon paineita itsellesi, mikä lisää mahdollisuutta siihen, että koet myötätuntouupumusta.

Ahdistuneisuudella tarkoitetaan pelonsekaista tai huolestunutta tunnetilaa, johon liittyy huoli nykyhetken tai tulevaisuuden tapahtumista. Mielenterveyden häiriöksi luokiteltavassa ahdistuksessa syyt ovat yleensä vaikeammin tunnistettavia. Ahdistuneisuuden luonne vaihtelee lievästä jännittyneisyydestä paniikinomaisiin tai järjenvastaisiin pelkotiloihin. Ahdistuneisuus voi olla myös muiden sairauksien oire.

Jos himo korjata kumppanin ongelmia iskee, sille ei kannata antaa periksi. Marin kehottaa sen sijaan kysymään kumppanilta, mitä tämä haluaa: kuuntelevaa korvaa, seuraa lääkärille tai vain syliä, jossa itkeä? 

– Yritä auttaa kumppania huomaamaan, että rakastat häntä sellaisena kuin hän on – ja ettei hänen senhetkinen tilansa ole kaikki, mitä hän on.

Vaikealle ololle voi kehittää oman termin

Ahdistuneisuudesta voi kommunikoida myös sanattomasti. Jos kumppani ei kykene keskustelemaan, hänelle voi tarjota kahta vaihtoehtoa ja pyytää valitsemaan paremman. Voitte myös sopia sanattomasta merkistä, joka kertoo esimerkiksi ”minun täytyy päästä lähtemään täältä nyt heti”.

Keskustelutilanteisiin vaikealle ololle voi kehittää oman termin, kuten ”en voi nyt hyvin”. Kuullessaan termin ahdistuneen henkilön kumppani tietää, että kyse on esimerkiksi paniikinomaisesta tuntemuksesta tai muusta vaikeasta olosta.

Jokainen meistä haluaa ongelmiin nopeita ratkaisuja. Marin kehottaa pitkäaikaisen mielenterveysongelman kanssa painivan henkilön läheisiä kärsivällisyyteen.

Kumppanin tunteiden vähätteleminen tai ihmetteleminen ei auta asiaa. Häntä ei saisi vaatia pyytämään anteeksi vaikeaa oloa. Pinnan alla voi olla useita tunteita, jotka eivät näy päälle: kumppani voi tuntea useiden tunteiden mylläkkää, ahdistusta ja pelkoa. 

– (Ahdistuneisuudesta kärsivän henkilön) kumppanin on helppo tuntea myötätuntoväsymystä. Sitä rakastaa kumppaniaan, mutta on vaikeaa kuulla hänen ilmaisevan samoja tunteita uudelleen ja uudelleen. Terapia on yleensä hyvä idea, Marin toteaa.

Vakavaa asiaa perheväkivallasta videolla:

Kun nyrkki uhkaa kotona 15:00

Lue myös:

    Uusimmat