Oletko pistiäisallergikko? Tämä ensiapu on syytä pitää lähellä!

Allergia- ja astmaliitto kehottaa pistiäisallergisia nyt varmistamaan, että ensiapuna käytettävän adrenaliini-injektorin käyttöaika on voimassa. Väestöstämme noin kaksi prosenttia on pistiäisallergisia. Pistiäisallergiselle mehiläisen tai ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen.

Liitto painottaa, että jokaisella pistiäisallergisella tulee olla oma lääkärin määräämä adrenaliini-injektori, ja se kannattaa hankkia heti, kun allergia on todettu. Muut sairaudet tai lääkitykset eivät vaikuta injektorin saamiseen tai käyttöön.

Ensiapu vakavassa allergisessa reaktiossa eli anafylaksiassa

1. Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.

2. Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät ensiapua, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.

3. Soitto hätänumeroon. Hätänumeroon on soitettava välittömästi, vaikka anafylaksia näyttäisi laantuvan.

4. Turha käyttö ei aiheuta vaaraa. Lähipiirin on hyvä perehtyä injektorin käyttöön ennakoivasti.

– Pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Injektori pitää hankkia, vaikka aiempi allergiareaktio olisi ollut lievä, painottaa allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

– Pidä adrenaliini-injektori, antihistamiinit ja kännykkä aina mukana. Lisäksi pistiäisallergisen kannattaa suojautua pistiäiseltä ainakin pitämällä kengät jalassa luonnossa liikkuessa. Mehiläisten tai ampiaisten läheisyydessä on hyvä suojata myös ihoa.

Normaali myrkkyreaktio vai allergiaa?

Mehiläisen tai ampiaisen pisto aiheuttaa kaikille myrkkyreaktiona kutisevan paukaman. Allergisessa reaktiossa oireet ovat voimakkaammat.

– Allergisella pistoksen aiheuttama paukama kasvaa nopeasti ja turvotus on laaja-alaista. Useille tulee nokkosihottumaa, ja osalle kehittyy vakava allerginen reaktio.

Liitto kannustaa pistiäisallergisia hakeutumaan siedätyshoitoselvitykseen allergian voimakkuuden vuoksi.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Lasten astma ja allergia

Kuinka paljon lasten astma ja allergia on yleistynyt? Mistä sen arvellaan johtuvan? Huomenta Suomessa vieraana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist joulukuussa 2015.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja