Oletko nähnyt Nepoa? Tiinan 6-vuotiaan tyttären rakas koiralelu unohtui junaan: "Se on Liljan paras kaveri"

Oletko nähnyt Nepoa? Liljan, 6, rakas lelu katosi 0:27

6-vuotiaan Liljan rakas Nepo-koira unohtui lähijunaan. Äiti Tiina toivoo, että koira vielä löytäisi tiensä kotiin.

Se tapahtui joulukuun 9. päivä 2018. Silloin Tiina Railon huomio herpaantui hetkeksi.

– Olimme lähijunassa. Nepo oli muovikassissa, jonka nostin tavarahyllylle. Huomioni herpaantui, kun junasta jäätiin pois, enkä tajunnut, että hyllyllä on tavaraa. Lilja hoksasi sen siinä vaiheessa, kun ovi meni kiinni, eikä ovea enää saanut auki.

Lilja, 6, on Tiinan tytär. Nepo on hänen paras ystävänsä: reissussa jo hieman nuhjaantunut lelukoira.

Junan ovien sulkeuduttua perheen muovipussi jatkoi matkaa Nepo sisällään. 

– Tytär puhkesi saman tien ihan lohduttomaan itkuun. Nepo on hänelle henki ja elämä. Se on ollut Liljalla varmaan puolivuotiaasta. Hän on nukkunut Nepon kanssa ihan aina, kahta-kolmea yötä lukuun ottamatta. Se on ollut hänellä ensin pinnasängyssä kaverina, se on käynyt mukana kaikki rokotukset ja lääkärikäynnit, on ollut aina mukana joka reissussa, ulkomailla, lentokoneessa. Voi sanoa, että Nepo on Liljan paras kaveri, Tiina kuvaa.

Kukaan ei palauttanut kassia löytötavaroihin

Nepo unohtui P-junaan kello 17.33 Vantaan Hiekkaharjussa. Tiina otti heti yhteyttä löytötavarapalveluun, mutta kukaan ei palauttanut kassia. Hän on tehnyt löytötavarapalveluun myös kirjallisen pyynnön, jossa on liitteenä Nepon kuva.

– On ihan sama, mitä kassin muille tavaroille tapahtuu, vaikka se ei koskaan palautuisi. Mutta Nepo on siinä mielessä uniikki, että se on käsityönä tehty. Toki vastaavia varmasti saa, mutta se on myös sillä tavalla uniikki, että se on ollut Liljalla aina. Se on niin rakastettu kuin voi olla. Silmätkin ovat jo ihan sameat.

"Toivon, ettei kukaan ole heittänyt sitä vaikkapa roskiin"

Kun koiravanhus ei muuten löytänyt kotiin, Tiina teki Neposta julkaisun Facebookiin. Sitä jakoivat tuhannet ihmiset.

– Nepon tekijän tytär oli minuun yhteydessä ja antoi vinkin, mistä voisin kysyä uutta Nepoa. Eli jos menee huonosti, saan kyllä uuden vastaavan, mutta ei se ole sama. Eihän se enää Nepo ole, se on vain saman näköinen, Tiina sanoo.

– Nepolla ei ole rahallista arvoa kenellekään. Toivon, ettei kukaan ole heittänyt vaikkapa roskiin, koska sehän on aika kuluneen näköinen. Mutta sillä on meille, ja ennen kaikkea Liljalle, kaikki tunnearvo.

Lapsen usko liikuttaa

Tiina on itsekin ennen jakanut Facebook-julkaisuja, joissa esimerkiksi etsitään kadonnutta tavaraa. Nyt onnettomuus sattui ensimmäistä kertaa omalle kohdalle.

– On ollut liikuttavaa nähdä, että niin monet ihmiset ovat ihanasti halunneet jakaa Nepon kuvaa. Lilja on ollut kauhean kiitollinen. Hän on 6-vuotias eskarilainen ja hyvin taitava sanoissaan. Hän sanoi, että hänestä on ihanaa, kun ihmiset haluavat auttaa häntä samaan Nepon takaisin, hän pitää ihmisistä siksi, että he haluavat auttaa toisia.

Silti päivät ilman rakasta koiraa ovat olleet vaikeita. Nepon vuoksi on itketty jo monet itkut.

– Täytyy kyllä sanoa, että oma sydän on särkynyt aika monta kertaa näiden muutamien vuorokausien aikana. Lapsen usko siihen, että Nepo palaa, on kova, ja myös usko siihen, että äiti kykenee sen palauttamaan. Ja kun en voi luvata sitä, vaikka teen kaikkeni, Tiina sanoo.

"Voin kuvitella sen kyynelvirran, jos Nepon takaisin saamme"

Mitä Nepon saaminen takaisin sitten merkitsisi?

– Sehän merkitsisi ihan kaikkea. Sitä on itketty moneen kertaan, Tiina kuvaa.

Kun hän aamulla vilkutti Liljalle päiväkodin ikkunan läpi, tytön huulet liikahtivat. Tiina tajusi, että tyttö muodosti sanan "Nepo".

– Liljahan on jo suhteellisen iso tyttö, eskarilainen, jolla on hyviä ystäviä ja toki muitakin leluja, mutta Nepo on aivan erityinen. Nepon kanssa hän on kaikki isot elämänmuutokset ja asiat käynyt läpi. Nepo on se, jonka hän aina etsii, jos jotakin tapahtuu, jos hän on vaikka sairaana, Tiina sanoo.

– Voin kuvitella sen kyynelvirran, jos Nepon takaisin saamme. Siksi toivon, että se löytyisi jostain. Nepo on Liljan kaikki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja