Oletko lähdössä lomalle? Näin selätät aikaeron

Matkalle on aina ihana lähteä, mutta useiden tuntien aikaerojen kanssa toimeen tuleminen on ajoittain hieman hankalaa.

Ulkomaille lähtiessäsi kannattaa reissuun varautua jo hyvissä ajoin. Suomen ja muiden maiden välillä aikaero voi vaihdella useista tunneista tuntiin. Matkakohteessa lomailijan biologinen kello ei ole normalisoitunut vielä paikalliseen aikaan ja näin ollen kärsitään muun muassa väsymyksestä, unettomuudesta ja ärtyneisyydestä. Matkaa ei kuitenkaan kannata pilata näillä aikaeron aiheuttamilla oireilla. Onneksi on olemassa muutama vinkki, joiden avulla lomareissu onnistuu lähes ongelmitta.

Muokkaa aikataulua ajoissa

On fiksua totuttautua lomakohteen aikatauluihin ennen matkaa. Muokkaa päiväjärjestystä pikkuhiljaa kohteen aikaa sopivammaksi. Tietenkin tämä on haastavaa, jos töissä täytyy olla aina tiettyyn aikaan, mutta muutoin erittäin toimiva ratkaisu.

Nesteytä oikein

Veden juominen on tärkeää joka päivä. Veden juontia kannattaa lisätä kaksi päivää ennen lomalle lähtöä, jotta olo olisi virkeämpi. Liian vähäinen nesteytys aiheuttaa yleensä päänsärkyä, joka taas näkyy yleensä helposti ärsyyntyneisyytenä.

Alkoholin juomista kannattaa ehdottomasti välttää ennen lomalle lähtemistä, sillä muutoin reissussa ei välttämättä jaksa touhuta niin aktiivisesti kuin selvin päin.

Ensimmäinen ateria

Yleensä lennon jälkeen on nälkä ja tällöin saatetaankin napata nopein mahdollinen vaihtoehto. Ensimmäisen aterian kohdalla kannattaa kuitenkin aterioiden välillä harkita tarkkaan, sillä yleensä se määrittelee jo loppureissun lounastukset. Aloita terveellisellä aterialla ja ehkä säästyt ylimääräisiltä kilokaloreilta.

Loman aikana kuuluu ottaa rennosti, joten ruokailun suhteen saa välillä hieman höllätä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että terveellinen ruokavalio taltuttaa aikaeron paremmin kuin epäterveellinen.

Vietä aikaa ulkona

Loman aikana kannattaa hyödyntää runsas auringonvalo, sillä se saa kehon tuottamaan aktiivisemmin D-vitamiinia. Ulkoilma piristää ja saat energiaa erilaisten kohteiden kiertämiseen aikaerosta huolimatta. Auringonvalolle altistuminen nopeuttaa aikaerosta selviytymistä jopa kaksinkertaisesti verrattuna siihen että, jos viettäisi aikaa vain sisätiloissa.

Urheile

Käy uimassa meressä, nauti upealla hiekkarannalla lenkkeilystä, laskette tai urheile muuten, että saisit sydän- ja verenkiertoelimistön toimimaan aktiivisemmin. Matkan aikana ei ehkä kiinnosta rynnätä salille, mutta lomakohteesta löytyy takuulla runsaasti miellyttäviä liikuntamuotoja. Näin aikaerosta johtuva väsymys pysyy helpommin loitolla.

Lue lisää:

Lähde: Health

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat