Oletko kuullut hollantilaisesta otteesta? Helppo tapa parantaa turvallisuutta autosta poistuttaessa

Oletko miettinyt, mikä olisi paras tapa nousta autosta ulos? Hollannissa opetetaan turvallisuutta parantavaa tapaa jo pienestä pitäen.

Etenkin kaupunkiympäristössä auto pysäköidään usein tien varteen. Ennen autosta poistumista täytyy luonnollisesti tarkistaa, ettei muita tienkäyttäjiä ole juuri tulossa kohdalle. Yllättävä oven avautuminen saattaa nimittäin aiheuttaa vaaratilanteen ja huonoimmassa tapauksessa onnettomuuden. Etenkin tien laitaa usein ajavat pyöräilijät ovat näissä tilanteissa vaaravyöhykkeellä.

– Pyöräilijän kannalta suoraan eteen aukeava ovi on iso turvallisuusriski. On autosta nousevan vastuulla katsoa, tuleeko takaa juuri sillä hetkellä joku. Fillarilla liikkuvan kannattaa silti itsekin olla valppaana ja jättää turvaväliä etenkin tien varteen pysäköityjen autojen kohdalla, mikäli se on mahdollista, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Pyöräilijöistä tunnetussa Hollannissa tähän tilanteeseen on yksinkertainen turvallisuutta parantava tapa. Kun ovi avataan niin sanotusti hollantilaisella otteella, kahvaa kurotetaan ovea kauempana sijaitsevalla kädellä. Vasemmalla sijaitsevan ratin takana istuva kuljettaja avaa siis ovensa oikealla kädellä. Näin kuljettaja pakottaa ylävartalonsa kääntymään kohti ovea, minkä seurauksena kuljettajalla on parempi näkymä myös takaviistoon.

Hollantilainen ote on kerännyt jo aiemmin julkisuutta myös rapakon takana. Alapuolelta voit katsoa yhdysvaltalaisen Outside-julkaisun tekemän havainnollisen videon hollantilaisesta otteesta.

Kuvat: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja