Oletko koskaan kertonut kumppanillesi, jos seksi oli huonoa – ja mikä oli reaktio? Raati vastaa: "On turha valittaa, jos ei saa suutaan auki..."

Mikä on suurin virhe sängyssä? 2:38
Mikä voisi olla ihmisen suurin virhe sängyssä? Seksuaaliterapeutti ottaa kantaa.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Jos seksi on huonoa, puolustus on usein "ei ole kukaan koskaan valittanut". Oletko joskus valittanut, ts. sanonut suoraan, että nyt ei onnistunut ja pitäisi tehdä ennemmin näin tai noin? Millainen oli vastaanotto?" kysyy nimimerkitön.

Näin raati vastasi

"En ole valittanut, mutta esittänyt omia toiveita siitä, mistä pitäisin. Siihen olen saanut vastauksen "eipä ole kukaan ennen valittanut". Itse pidän siitä, että seksinkin suhteen voi esittää toiveita puolin ja toisin."
– Nainen, 51, parisuhteessa

"Jos on huonoa seksiä, en tapaa sellaista tyyppiä enää koskaan uudestaan. Miettiköön sitten, että miksiköhän en halua? Kun tässä iässä tietää, mikä on huonoa, hyvää, surkeaa tai luksusta, on sinkku... Niin huonoon ei vaan tarvitse tyytyä, miehiä kyllä riittää."
– Nainen, 58, sinkku

"Mies pyysi etukäteen kertomaan, mitä haluan ja miten haluan. Ei ole juurikaan tullut pettymyksiä. Kerran kyllä mainitsin, että hieman varovaisempi saisi olla, kun en ole niin "mahdottoman suureen kokoluokkaan" kuuluva. Sen jälkeen otti asian huomioon."
– Nainen, 20, parisuhteessa

"Olen antanut palautetta hellästi ohjaamalla ja pyytämällä, että partneri kertoo, mistä itse erityisesti pitää."
– Nainen, 47, f*ckbuddy-suhteessa

"On turha valittaa huonosta seksistä, jos ei saa suutaan auki ja osaa sanoa, mitä haluaa. Olen antanut rakentavaa palautetta, tehnyt selväksi, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Sen palautteen voi antaa joko tylyttäen tai lempeästi ohjaten. Oma valinta."
– Nainen, ei muita tietoja

"Nuorempana olisi hävettänyt sanoa yhtään mistään. Nykyisin sanon kyllä hetkessä suoraan, jos vaikka sattuu, tai yksinkertaisesti ohjaan esimerkiksi kumppanin käden sinne, mihin sen sillä hetkellä haluan. Ei tästä ole kukaan koskaan hermostunut, kaikki ovat kunnioittaneet toiveita."
– Nainen, 35, avoliitossa

"Todellakin. Pitää sanoa, mikäli ei tunnu hyvältä, toinen koskettaa väärin, ei osaa koskettaa oikeasta paikasta, tai ei yksinkertaisesti tunnu miltään. Joskus voi toisen mieliksi leikkiä pitävänsä, mutta vain harvoin. Omalla aktiivisuudella iso rooli."
– Nainen, 37, parisuhteessa

"Yhden illan jutuille turha sanoa mitään. Ei vain näe heitä toiste. Parisuhteen alussa kannattaa jo ennen seksihommia kertoa, mistä pitää ja mistä ei. Niin välttyy kiusallisilta hetkiltä, kun pitäisi jälkikäteen antaa jokin moite. Näin olen yrittänyt toimia, joten en muista, että olisin koskaan joutunut tai ainakaan kehdannut antamaan huonoa palautetta. Kannattaa muistaa, ettei kumppani osaa toimia toisin, jos luulee sinun nauttivan."
– Nainen, 35, parisuhteessa

Tässä seuraava kysymys – miten vastaisit?

Katso myös: Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? Seksuaaliterapeutti pohtii, mikä tekee ihmisestä hyvän sängyssä.

Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? 0:48

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat