Oletko hankkimassa ilmalämpöpumppua? Muista nämä!

Ilmalämpöpumppua hankittaessa kannattaa muistaa muutama tärkeä asia, muistuttaa uusi Motivan julkistama opas.

Motivan julkaisemassa Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö -oppaassa kerrotaan pähkinänkuoressa, mitä asioita tulisi ottaa huomioon, jos on hankkimassa ilmalämpöpumppua.

Muista nämä:

– Hanki ilmalämpöpumppu asennettuna. Tällä tavoin et joudu kärsimään, jos pumpun toimittajalle ja asentajalle tulee erimielisyyksiä.

– Tee kirjallinen sopimus

– Vaadi takuutapauksia sekä huoltoa varten yhteystiedot kirjallisina. Selvitä, mitä takuu koskee.

– Vaadi asentajalta käyttöönottopöytäkirja, käyttöönotto-opastus pumpulle ja järjestelemälle osana talosi lämmitysjärjestelmää. Käy myös läpi laitteen suodatusominaisuudet, niiden huollon tarve ja ohjeet sekä jäähdytyksen toiminta ja energiankulutus.

– Varmista pumpun asentajan pätevyys (EUCERT tai vastaava). Vain asentaja tai yritys, jolla on sekä kylmäainepätevyys että sähköpätevyys, saa asentaa pumpun.

– Valitse luotettava myyjä. Ilmalämpöpumppu on hyvä hankkia yrityksestä, joka on teknisesti osaava ja taloudellisesti vakaa.


Oppaassa muistutetaan myös siitä, ettei ilmalämpöpumppu sovellu rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, koska sen tuottama lämpöenergian määrä vähenee pakkasten kiristyessä. Laitteesta riippuen noin -15 ja -20° C:n välissä tulee pakkasilla raja, jolloin pumppu tuottaa lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Tällöin pumppua ei kannata käyttää.

Oppaan mukaan ilmalämpöpumpusta saadaan paras hyöty pientalossa, jossa on suora sähkölämmitys.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö (Motiva)

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja