Näin pääset veloista eroon tehokkaasti

Useat pienet ja vähän suuremmatkin lainat saavat talouden nopeasti ahtaalle. Varapuun Tunne taloutesi – tunnetaloutesi -kirjassa Mikko Sjögren neuvoo, miten usean kulutusvelan ja luottokortin maksaminen hoituu parhaiten. 

Ostit osamaksulla tietokoneen, lisäksi vähän vaatteita nettikaupan tilille ja vanha lomamatkakin on vielä maksamatta. Useat pienet lainat voivat tulla todella kalliiksi ja laittaa hyvätuloisenkin talouden tiukille. 

Tällä tekniikalla saat ne maksettua mahdollisimman tehokkaasti. 

Lainojen vyörytys

  • Aivan ensiksi katso, minne olet velkaa ja minkä verran. Listaa lainat joko suuruusjärjestykseen tai jos olet ottanut maksettavaksesi korkeakorkoista lainaa, maksa se mahdollisimman nopeasti pois. 
  • Maksa kaikkia lainoja pois minimisumma, esimerkkitapauksessamme velkaantunut maksaa jokaista lainaa 100 eurolla kuukaudessa ja alkuperäisten maksusuunnitelmien mukaan hän olisi velaton 30 kuukauden kuluttua. 
  • Kalleinta tai pienintä lainaa maksetaan mahdollisimman nopeasti pois kaikella sillä, mikä omasta taloudesta liikenee. Esimerkkitapauksemme maksaa minimin lisäksi toisen 100 euroa, eli 200 euroa kuukaudessa. 
  • Kun olet saanut ensimmäisen lainan maksettua, siirrä kaikki siihen aikaisemmin kulunut raha seuraavan lainan maksuun. Näin esimerkkitapauksemme voi maksaa seuraavaa lainaa yhteensä 300 eurolla kuukaudessa pois. 
  • Kun toinenkin laina on maksettu, siirrä kaikki aikaisempiin velkoihin kulunut raha viimeisen lainan maksamiseen. Näin esimerkkitapauksemme voi maksaa 400 eurolla kuukaudessa viimeistä lainaansa takaisin ja on velaton muutamassa kuukaudessa. 
  • Vyörytystekniikalla kaikki velat on saatu maksettua pois 13 kuukaudessa alkuperäisen 30 kuukauden sijaan. 
  • Ylimääräinen 400 euroa kannattaa sen jälkeen siirtää mahdollisuuksien mukaan säästöön, jotta talous ei uudestaan joudu tiukille yllättävien menojen, kuten rikkoutuneen astianpeuskoneen vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan säästössä olisi hyvä olla vähintään kuuden kuukauden menoja vastaava summa. 


Juttua korjattu 26.8. kello 08:30 laskelmien osalta.

Lue myös:

    Uusimmat