"Olet tilannut kuolemasi" – helsinkiläiselle poliitikolle sataa törkeää vihapostia, on alkanut valehdella läheisilleen

Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed on julkaissut saamaansa uhkailupalautetta Twitterissä ja Facebookissa. Politiikko kertoo MTV Uutisten haastattelussa joutuvansa jatkuvasti vakavan uhkailun kohteeksi. Said Ahmed pohtii, voisivatko henkilöt toteuttaa tappouhkauksensa.   

Eduskunta päätti joulukuussa tehdä kansanedustajille kyselyn heidän turvallisuudestaan. Katso uutisjuttu: 

Eduskunta tekee edustajilleen kyselyn turvallisuustilanteesta 1:51

Valtuutetun julkaisemassa palautteessa Said Ahmedia kutsutaan muun muassa "somalipelkuriraiskaajaksi" ja toivotaan hänen kuolemaansa.

– Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu saada jatkuvasti tällaisia palautteita ja olla jatkuvasti rasismin kohteena. Olen joutunut perustamaan kokonaisen sähköpostikansion, johon ohjaan suoraan vihapuheet, kertoo Suldaan Said Ahmed.

– Tämä on rasittavaa. Se pistää aina miettimään, kuinka pitkälle jaksaa olla jatkuvasti tämän kohteena. Jaksaako tätä loputtomasti? 

"Olet tilannut kuolemasi"

Valtuutettu kertoo, että hänet on uhattu tappaa useita kertoja.

– Olen saanut muun muassa puhelinsoittoja, jossa ihminen on uhannut tappaa. Facebookissa olen saanut viestejä, jossa sanotaan "olet tilannut kuolemasi". Myös osoitetta on kyselty, "jotta sinulle kävisi huonosti". 

Uhkailua on tullut myös esimerkiksi kuvien muodossa. 

– MV-lehden Ilja Janitskin on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvan, jossa pääni on leikattu ja roikkuu jonkun kädessä. 

Said Ahmed kertoo viesteistä julkisuuteen, koska haluaa antaa vihapuheelle kasvot.

– Tahdon nousta tätä vastaan. Koen, että työlläni on merkitystä. Näiden ihmisten tarkoitus on hiljentää ja lopettaa työni.

"Olen pilaamassa Helsinkiä"

Valtuutetun mukaan uhkaajat eivät ole pelkästään yksittäisiä henkilöitä. Hän pohtii, voivatko uhkaukset muuttua teoiksi.

– Minä olen kuulemma pilaamassa Helsinkiä. Tämä on suoraa uhkailua. Pahinta tässä on se, jääkö tämä vain uhkailun tasolle. Mistä tietää, ryhtyykö joku yrittämään toteuttamaan näitä uhkauksia?

Uhkaukset ovat saaneet valtuutetun aloittamaan valehtelemisen.

– Olen tehnyt sen päätöksen, että olen alkanut valehdella sukulaisille ja perheelle, että kaikki on hyvin. En kestä sitä, että he ovat koko ajan huolissaan. 

"Rikosilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään"

Said Ahmed kaipaa enemmän resursseja vihapuheen kitkemiseksi. 

– Nämä pitäisi tutkia kunnolla. Tämä on uuvuttavaa. 

Said kertoo ottaneensa poliisiin ja suojelupoliisiin yhteyttä. 

– Rikosilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään. Olen saanut ohjeen poliisilta, että hankin salaisen osoitteen. Sellaisen olen hankkinut. 

Said Ahmed ehdottaakin, että vihapuhetta alettaisiin suitsia poliisin kirjoittamilla sakoilla. 

"En halua antaa pelolle valtaa"

Poliitikko uskaltaa yhä olla toiveikas.

– Ajattelen, että maailma kuitenkin muuttuu ja muutos lähtee ihmisistä. En halua antaa pelolle valtaa, mutta olen varovaisempi kuin ennen. Minulle on suositeltu henkilöauton hankkimista, etten joutuisi kohtaamaan tappouhkauksia lähettäneitä henkilöitä. 

Said Ahmedin mukaan vihapuhe kertoo yhteiskunnan kahtiajakautumisesta. Valtuutettu kokee, että tillanne on pahentunut aina eduskunnasta alkaen. 

– Eduskunnassa mustamaalataan ihmisiä. Onhan tämä eräiden poliitikoiden synnyttämää. 

Positiivinen palaute kantaa

Työnsä huonot puolet Said Ahmed kokee kestävänsä positiivisen palautteen ansiosta.

– Parasta on se, että kun saa palautetta tuntemattomilta, ja että he kertovat inspiroituneensa vaikuttamistyöstä kauttani ja he pitävät minua roolimallinaan. Sellainen viesti kantaa. Eihän tätä muuten jaksaisi. 

Said Ahmed toivoo eritoten rauhaa. 

– Yhteiskunnan pitäisi laajasti tuomita rasismi. Poliitikon pitäisi saada tehdä työtään rauhassa. 

Said Ahmed on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, kansalaisaktivisti, vasemmistoliiton puoluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen varajäsen ja elinkeinojaoston varsinainen jäsen.

Lue myös:

    Uusimmat