Kansanedustajalle lähetettiin hirttoköysi eduskuntaan – Jussi Saramo kertoo poliitikon työn varjopuolista: "Olen saanut tappouhkauksia"

Kansanedustaja sai hirttosilmukan postissa eduskuntaan – Jussi Saramo kommentoi poliitikkojen kokemaa uhkailua ja pelottelua 4:44
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon mukaan erityisesti rasistinen vihan lietsonta on listääntnyt kuluneen vuoden aikana. Katso koko haastattelu tästä.

Poliitikkojen kokema uhkailu ja rasismi nousi tänään otsikoihin, kun kansanedustaja Suldaan Said Ahmed sai postissa hirttosilmukaksi sidotun köyden. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan uhkailu ja rasismi on lisääntynyt viime vuosina.

Köyden mukana oli myös erittäin rasistinen viesti. Nämä oli postitettu Said Ahmedille eduskuntaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja joutuu uhkailun ja pelottelun kohteeksi. Tekotapa oli kuitenkin Saramon mukaan hyvin poikkeuksellinen.

– Tähän on nähty aika paljon vaivaa. Meillehän valtavasti tulee vihaviestejä ja varmaan eri edustajat saavat niitä eri määrän. Kaikki me saamme mielipiteistämme, mutta jotkut, kuten Suldaan, saavat vihaviestejä sitten ihan sen takia, mitä he ovat, eivätkä pelkästään mielipiteen takia.

Postia on yleensä totuttu saamaan sähköisesti. Ajoittain tulee myös kirjepostia, mutta vastaavanlaista tapausta ei Saramon mieleen tule. 

Rasismi ja pelottelu lisääntyneet

Kansanedustajien kokema uhkailu, pelottelu, rasismi ja väkivalta on teema, joka on eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan ollut esillä jo ennen tätä tapausta.

– Tuntuu, että ilmapiiri on agressiivisempi kuin aiemmin. Sellaista vihan lietsontaa juuri netin kautta tapahtuu valtavan paljon. 

– Tietyt teemat ja nimenomaan sellainen rasistinen vihan lietsonta on kyllä lisääntynyt ihan jopa viimeisen vuoden aikana.

Saramo uskoo, että tällaisella toiminnalla kansanedustajat yritetään vaientaa. Pahimmillaan se voi olla uhka jopa demokratialle. On kyse kansanedustajasta, kenestä tahansa ihmisestä tai vähemmistön edustajasta.

– Jos halutaan, että joku ei uskalla, eikä enää halua ottaa osaa yhteiseen päätöksentekoon, niin sehän on todella vakava uhka demokratialle.

Saramo itse saanut tappouhkauksia

Saramolle itselleen uhkailu on myös tuttua. Hän on joskus joutunut pelkäämään työnsä vuoksi.

– Olen joskus joutunut (pelkäämän), siitäkin on aikaa. Olen saanut tappouhkauksia kansanedustajana toimiessani. Kyllä peloteltu on valitettavasti jatkuvasti, mutta en itse ole nyt kokenut pelkoa, koska en halua antaa periksi. Enkä usko, että kukaan kansanedustaja haluaa. 

– Jos tällainen toiminta jatkuu ja vakavaoituu, niin tottakai, silloin on ihan inhimillistä, että moni varmaan myös pelkää aidosti. 





Lue myös: