Olet mitä syöt -sarjassa nähdään poikkeuksellinen hetki – anoreksian sairastanut Rea Tallgren ja Pippa Laukka murtuvat yhdessä kyyneliin

Radiojuontaja Rea Tallgren on yksi esimerkki siitä, ettei uudessa Olet mitä syöt -kaudessa keskitytä pelkkään laihduttamiseen.

Lääkäri Pippa Laukka kertoo, että Olet mitä syöt -ohjelmaan osallistumisessa ei ole kyse pelkästä laihdutuksesta. Ohjelmaan on haettu myös osallistujia, joilla on muita haasteita terveellisten elämäntapojen ja oman minäkuvan kanssa. 

Yksi heistä on radiojuontaja Rea Tallgren, joka on kamppaillut nuoruudessaan syömishäiriön kanssa. Tallgren paljasti jo keväällä juuri ennen kuvausten alkua, että hänen matkansa tulee siksi olemaan hyvin poikkeuksellinen.

– En ole katsonut sarjaa, enkä osaa sanoa, onko näin tehty koskaan aiemmin, mutta meillä meni niin, että anoreksiataustani takia Pippa teki päätöksen, ettei minua punnita, eikä multa oteta vyötärönympärysmittaa, Tallgren paljasti MTV Uutisten haastattelussa keväällä, kun hän oli kuvannut sarjaa noin viikon verran.

Tallgren kertoo, että hetki oli koskettava paitsi hänelle itselleen myös Pippa Laukalle.

– Se tuli minulle täytenä yllätyksenä, että hän ajatteli näin. Pippa sanoi, että tavoite koko jutussa on se, että opin syömään niin, että voin hyvin ja toivottavasti kun viimeisen kerran tavataan, näkemys ruoasta ja itsestäni on erilainen. Se oli aivan ihanasti sanottu. Minua alkoi itkettää ja sitten Pippakin itki, Tallgren muistelee hetkeä, jonka hän koki valtavan helpottavaksi.

Hän sanoo Laukan todenneen, ettei Tallgrenin kohdalla ongelma liity vyötärönympärykseen vaan paremminkin siihen, mitä korvien välissä on.

– Siis käytännössä se, miten ajattelen itsestäni ja miten koko vaikuttaa ihmisarvoon – siis kaikki sairauden jättämät ajatukset, joista ei ole vielä päässyt irti. 

Anoreksiatausta on vaikuttanut juontajan mukaan merkittävästi myös hänen suhteeseensa syömiseen ja ruokaan.

– Koko aikuisikäni syöminen on ollut sellaista, että kultaista keskitietä on ollut vaikeaa löytää ja normaali suhde ruokaan on vähän hakusessa. Joko vältän ruokaa kuin ruttoa tai elän syödäkseni. Haluaisin oppia huolettoman tavan, että välillä voisi herkutella, mutta että ei tarvitse herkutella siksi, että tulisi parempi olo tai mieli, Tallgren pohtii.

Hän tunnustaakin, että hänessä on myös tunnesyöjän vikaa. Tämä piirre on tullut ilmi esimerkiksi silloin, kun hänen Kiinassa työskentelevä aviomiehensä on ollut lähdössä takaisin Kiinaan tai jollekin muulle reissulle.

– Sen jälkeen, kun olen saattanut hänet reissuun, menen kauppaan ja ostan juustonaksupussin, sipsipussin, dippiä, limsaa, suklaata… Kyllä se on tunnesyöntiä, hän pohtii, mutta huomauttaa, etteivät herkut lievitä ainoastaan surua.

– Mulle on tullut ajatus, että herkut kuuluvat myös kivoihin hetkiin. Ei siis ole oikein sellaista hetkeä, mihin herkut eivät kuuluisi, ja se on vähän ärsyttävää. Mulla on tosi toiveikas olo, että joku naksahtaisi aivoissa sellaiseen kohtaan, että voisin oikeasti suhtautua itseeni ja syömiseen jotenkin eri tavalla.

Juustonaksujen ja tunnesyömisen lisäksi yksi pahe on kuitenkin ylitse muiden ja se on energiajuoma. 

– Niitä olen juonut jo vuosia useamman päivässä. Se on aivan järkyttävää ja järjetöntä. Olen pari kertaa pystynyt lopettamaan, mutta sitten olen repsahtanut, kun en saa kofeiinia mistään muusta. En voi sietää kahvia enkä teetä. Jossain vaiheessa laskin, paljonko mulla on mennyt rahaa energiajuomiin ja meinasin saada sydänkohtauksen, hän nauraa.

Tavoitteelliset urheiluharrastukset ovat viime vuosina jäänet, vaikka vielä muutama vuosi sitten hän juoksi kaksi puolimaratonia.

– Käyn koiran kanssa kävelylenkeillä ja kävelen töihin ja takaisin. Hyötyliikuntaa tulee siis jonkun verran, mutta tavoitteellinen liikunta on jäänyt, hän kuvailee suhdettaan liikuntaan ennen elämäntaparemonttia.

Ohjelmalta hän sanoikin toivovansa myös sitä, että saisi aloitettua juoksuharrastuksen uudestaan. 

– Se on ainoa treenimuoto, mistä olen saanut oikeasti tosi hyviä onnistumisen kokemuksia. Olen tosi vahvasti yksilölajityyppi. En halua käydä tiettyyn aikaan, vaan silloin kun mulle sopii ja olla yksin ajatusteni kanssa.

Matalan hemoglobiinin ja heikkojen varastorauta-arvojen kanssa kamppaillut juontaja odottaa myös sitä, voiko myös nämä arvot paremmalle tolalle elämäntapoja muuttamalla.

– Olen ollut tosi väsynyt ja toivon, että ne saataisiin kunnolla nousuun. On mielenkiintoista nähdä, mitä näin lyhyessä ajassa voi saada aikaan. Olen syönyt rautaa kuukausikaupalla, mutta sitten kävi ilmi, että olen tehnyt klassisen virheen ja syönyt sitä maitotuotteiden kanssa, eli se ei ole imeytynyt. Eikä ruokavalio kyllä muutenkaan ole tukenut raudan imeytymistä.

Olet mitä syöt MTV3-kanavalla torstaisin kello 20!

Lue myös:

    Uusimmat