"Olemme palanneet autoilun kulta-aikaan" – virolaisen sähköauton hinnaksi tulossa noin 20 000 euroa

Nobe 100 on auto, jonka ratissa naama tulee kipeäksi 2:44
Nobe on hurmaava yhdistelmä Ford Angliaa ja Mummo Ankan hyrysysyä. Se onauto, jonka ratissa naama tulee kipeäksi hymyilemisestä. MTV Uutiset tutustui erikoiseen virolaiseen sähköautoon kesällä 2019.

Virolaisen sähköauton valmistus voisi alkaa jo ensi vuonna Yhdysvalloissa.

Viroa voi tuskin pitää automaailman majakkana, mutta nyt lahden takaa kajahtaa.

Eteläisessä naapurissa on kehitelty täyssähköinen Nobe GT100, jonka hassunkurinen ulkonäkö kiinnittää vähemmänkin uteliaan huomion.

Piskuiselle kolmipyörälle lupaillaan 256 kilometrin toimintamatkaa yhdellä latauksella. Auto yltyy parhaimmillaan lähes 130 kilometrin huippunopeuteen, joten meno ainoan takapyörän päällä saattaa tuntua kiikkerältä.

Kaksipaikkaisen menopelin saa joko 24 tai 34 kilowattitunnin litiumioniakulla, joka tarjoaa energiaa kaikille pyörille. Hevosvoimia on yhteensä 93. Sähköjärjestelmille ja radiolle on varattu oma akku.

Retroa, mutta silti modernia

GT100:n konsepti on velkaa 1950-luvun automaailman erikoisuuksille. Tuolloin erilaiset kolmipyöräiset kummajaiset rikastivat eurooppalaista tieverkkoa.

Ulkomuotoon on lainattu vaikutteita numeroa isommilta esikuvilta. Keulan grilli on velkaa tuon ajan italialaisille retki-sedaneille.

Sen sijaan auton perää on verrattu silitysrautaan, eikä aivan syyttä. Eilispäivän tunnelmaa korostavat lisäksi valkokylkinen rengaskerta.

Auton kojelauta ja ohjauspyörä näyttää siirtyneen lähes sellaisenaan vanhasta kunnon pompannappi-Fiatista.

"Olemme palanneet autoilun kulta-aikaan"

Noben toimitusjohtaja Roman Muljar korostaa auton ajettavuutta ja mukavuutta.

Hieman lelumaisesta yleisvaikutelmasta huolimatta GT100 voisi soveltua arkiasiointiin käytettäväksi perheen kakkosautoksi. Voisi kuvitella, että pieni ja ketterä kodinkone osoittaisi parhaat puolensa ahtaissa kaupunkioloissa.

– Olemme palanneet autoilun kulta-aikaan, hän hehkuttaa viitaten sodan jälkeisiin voimakkaan autoistumisen vuosiin.

Suomenlahden takaa ponnistava Nobe tähtää vielä isompien vesien tuolle puolen. Muljar toivoo tuotannon alkavan Yhdysvalloissa vielä toistaiseksi salassa pidetyn yhteistyökumppanin kanssa.

Muljarin mukaan auton valmistus voisi alkaa jopa ensi vuoden alkupuolella.

Kovakattoisen version lähtöhinnaksi on kaavailtu 24 000 dollaria eli 20 000 euroa. Kangaskattoversio irtoaisi noin 25 000 eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat