Virolainen Nobe 100 on hurmaava yhdistelmä Ford Angliaa ja Mummo Ankan hyrysysyä – se kuuluisa kahvinkeitinkin löytyy

1:42

Virolainen Nobe-sähköauto tähtää markkinoille parin vuoden päästä. Kävimme tutustumassa sympaattiseen ja monin tavoin kekseliääseen autoon sen syntysijoilla Tallinnassa.

Pieni punainen kolmipyöräinen auto kiiltelee omakotitalon pihassa Tallinnassa. Se on kuin yhdistelmä 1950-luvun Ford Angliaa ja Aku Ankka -sarjakuvista tuttua Mummo Ankan autoa. Kori on taaksepäin suippeneva, samaan aikaan nostalginen ja futuristinen. Ohjauspyörä on ohut ja sen keskellä kiertää kromikehä äänimerkin antamiseksi. Renkaissa on myös nostalgiseen tapaan valkoiset kehät ja keskellä kromatut pölykapselit.

Muotoilu, nostalgia ja monet pienet yksityiskohdat ovatkin Nobe 100 -sähköauton osittaisia myyntivaltteja. Näin ainakin uskoo yhtiön keulamies ja perustaja Roman Muljar.

– Haluamme autoilun olevan tehokasta, päästötöntä ja hauskaa. Näyttää siltä, että muukin maailma on tajunnut, että kulkuväline voi olla hauskempi ja tehokkaampi kuin mitä markkinoilla on nyt.

Toistaiseksi prototyyppejä kasataan autotallissa

Tällä hetkellä auton prototyyppejä kootaan muutaman kymmenen neliön autotallissa neljän miehen voimin.

– Tarkoitus on esitellä auto ensi keväänä jollakin suurista kansainvälisistä automessuista. Joukkorahoituksella on tarkoitus kerätä ensi vaiheessa 900 000 euroa. Ensimmäisenä vuonna tavoittena on valmistaa 100 Nobea, mutta jo seuraavana tavoitteena vuonna 1 000–2 000 autoa, Muljar kertoo.

Tavoite tuntuu melko hurjalta, mutta pitää muistaa, että teknologiajätti Applenkin tarina alkoi autotallista.

Ensimmäiseen joukkorahoituskierrokseen on osallistunut noin 200 sijoittajaa, ja autoja on tilattu jo neljä kappaletta, vaikka siitä on olemassa vasta yksi polyuretaanista tehty malli.

Myyntiin parin vuoden päästä

Noben toimintamatkaksi luvataan noin 200 kilometriä, ja huippunopeudeksi 110 kilometriä tunnissa. Sen akut voidaan ladata kahdessa tunnissa, mutta suunnitteilla on myös kannettavat lisäakut, joilla saadaan 60 kilometriä lisää ajomatkaa.

Kolmea pyörää pyörittää kolme kuuden kilowatin moottoria. Kiihtyvyys nollasta sataan on 5,9 sekuntia.

Mujarin ja hänen yhtiökumppaninsa Meelis Merilon tavoitteena on tehdä autoja, jotka säilyttävät arvonsa. Osat ovat kierrätettäviä ja päivitettäviä, sillä muun muassa koko korin voi vaihtaa. Auto sisältää myös hauskoja yksityiskohtia, kuten kahvinkeittimen ja auton runkoon sijoitettavat ulkokaiuttimet.

Ensimmäisten autojen hinnaksi kaavaillaan noin 30 000 euroa, ja myyntiin ne tulisivat kahden vuoden kuluttua.

– Me rakennetaan tätä autoa seuraavat 50–100 vuotta, ja se vaan paranee koko ajan, Muljar myhäilee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja