Siimahännät uivat kuin leikkisät saukot – tutkijat havaitsivat, etteivät siittiöt liikukaan, kuten on satoja vuosia luultu

Tutkijat ovat kumonneet täysin aiemmat uskomukset ja havainnot siittiöiden liikkeestä. Apuna tutkimuksessa käytettiin viimeisintä teknologiaa ja kuvantamista.

Yli 340 vuotta sitten hollantilainen tiedemies Antonie van Leeuwenhoek kehitti aiempaa tehokkaamman mikroskoopin ja löysi vahingossa bakteerien olemassaolon.

Kyseessä oli tuolloin läpimurto, joka muutti koko lääketieteen historian. Pian löytönsä jälkeen van Leeuwenhoek päätti tarkastella mikroskoopilla omaa siemennestettään ja havaitsi pienet kiemurtelevat siittiösolut.

– Nämä olennot etenevät liikuttamalla häntiään kuin käärmeet tai ankeriaat vedessä, tiedemies kirjoitti Britannian kuninkaalliselle tiedeakatemialle.

Van Leeuwenhoekia on kutsuttu ansioidensa vuoksi mikrobiologian isäksi.-

Apuna mullistavaa teknologiaa

Nyt tutkijat ovat kumonneet satoja vuosia voimassaolleen käsityksen siittiöiden liikkumistavasta. Siimahännät eivät tutkimuksen mukaan etenekään käärmeen lailla, liikutellen häntäänsä puolelta toiselle.

Viimeisintä huutoa oleva teknologia on kumonnut aiemman käsityksen täysin. Tuoreen tiedon valossa siittiösolut pikemminkin heiluttavat häntäänsä vain yhdeltä puolelta toiselle.

Pystyäkseen etenemään suoraan eteenpäin, solut vastaavasti kierähtelevät korkkiruuvimaisesti itsensä ympäri.

Tutkijat vertaavat löydöstä saukkojen leikkisään tanssiin vedessä. Apuna siittiöiden tanssin selvittämisessä tutkijat hyödynsivät muun muassa 55 000 kuvaa sekunnissa nappaavaa kameraa ja monimutkaisia matemaattisia malleja.

– Siittiöt ovat juonikkaita otuksia. Tutkimuksemme osoittaa, että olemme kaikki joutuneet spermahämäyksen uhreiksi, Hermes Gadelha Bristolin yliopistosta kertoo.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat