Ole tarkkana, jos ajat Suomen rajojen ulkopuolelle – nämä auton paperit on oltava mukana

Tarkista hyvissä ajoin, mitä papereita tarvitset mukaan autoreissulle.

Autoliitto kertoo saaneensa matkailuneuvontaansa koronakesän aikana runsaasti kysymyksiä. Yksi kysymyksistä on koskenut tilannetta, jossa auton rekisteröintitodistukseen merkitty omistaja tai haltija ei ole mukana ajoneuvossa, jolla ollaan ajamassa Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Jos lähtee ulkomaille kaverin autolla, mukana pitää olla omistajan allekirjoituksella varustettu valtakirja. Näin voi todistaa esimerkiksi viranomaisille, että auto on luvallisesti lainassa, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa.

Mikäli alla on osamaksulla tai leasingsopimuksella hankittu auto, on sen valtakirja ulkomaille viemiseksi haettava rahoitusyhtiöstä, josta osataan kertoa myös muista mahdollisista ehdoista.

Muista myös rekisteröintitodistus

Manner-Suomessa autoilevan ei ole tarvinnut pitää mukana paperista rekisteröintitodistusta enää vuosiin, mistä johtuen se puuttuukin tätä nykyä monesta autosta.

Ulkomaille matkustettaessa rekisteröintitodistuksen tekninen osa, eli osa 1, on kuitenkin oltava mukana virallisena tulosteena. Todistuksesta ilmenee muun muassa ajoneuvon omistajan ja haltijan tiedot. Rekisteröintitodistuksen voi tilata veloituksetta muun muassa Traficomista.

– On hyvä muistaa, että tulostettu rekisteröintitodistus tarvitaan myös Ahvenanmaalla, Suokonautio-Hynninen huomauttaa.

Talvella autoilijan on otettava selvää myös kohdemaan nastarengaskäytännöistä, mikäli sellaiset löytyvät oman auton alta.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat