Mainos

Olavi, 93: Putin on arvaamaton – veteraanit puivat MTV:n videolla maailmanpolitiikkaa

Sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlaan Helsingin Messukeskukseen saapuneet veteraanit kertoivat MTV Uutisille sotakokemuksistaan ja ajatuksiaan myös maailmanpolitiikan nykytilasta.

Aunuksen kannaksella palvelut 96-vuotias Tauno Laukkanen ihmettelee edelleen, miten juuri hän selviytyi monesta läheltä piti -tilanteesta.

– Se on ihan ihme, että sieltä selvittiin. Minäkin olin mukana hyvin monissa täpärissä tilanteissa, mutta selvisin. Jalkaan jäi vamma ja kuulo meni osittain, mutta saa olla kiitollinen, että on pärjännyt.

Samaa pohtii Syvärillä palvellut 91-vuotias sotainvalidi Heimo Leivonniemi.

– Sotakokemukset ovat mielessä koko ajan eikä uskoisi, että sieltä on selvinnyt.

– Kyllä niitä sota-aikoja vielä veteraanien kanssa kertaillaan, vaikka vähiin ovat sotakaverit jääneet, sanoo puolestaan myös Syvärillä palvellut 93-vuotias Olavi Lahdenranta.

Sotaveteraanit ovat aktiivista joukkoa, joka seuraa maailmanpolitiikkaakin tarkasti. 

Nykytilanne ei heidän mielestään näytä hyvältä.

– Sotapesäkkeitä on aina jossain, ja se on hirveän harmi. Mutta on hyvä, että Suomi on säilynyt näin kauan itsenäisenä ja ilman sotaa, se on hyvin tärkeää meidän veteraanien mielestä, Laukkanen sanoo.

Tilanne nyky-Venäjällä herättää veteraaneissa huolta.

– Kyllä me sitä Putinia ollaan seurattu. Meikäläinenkin on seurannut, että saa nähdä. Se on niin arvaamaton, Olavi Lahdenranta sanoo.

Sotainvalideja oli vuoden 2014 lopussa elossa 3 910, puolisojäseniä 10 500. Suurin osa sotainvalideista asuu yhä kotonaan. Elossa olevien sotainvalidien keski-ikä on jo 92 vuotta.

Sotainvalidien Veljesliitto jatkaa toimintaansa 2020-luvun alkupuolelle asti huolehtien viimeisistä jäsenistään. Sen jälkeen liitto lopettaa toimintansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja