Terveyshuolet vaaransivat 98-vuotiaan sotaveteraanin osallistumisen Linnan juhliin: "Lääkärikin sanoi, että täytyisi harkita"

Keuhkokuumeesta toipuva sotaveteraani Harry Hellén ei vielä tiistaina ollut varma, pääseekö hän osallistumaan saattajansa kanssa Linnan juhliin.

– Lääkärikin sanoi, että täytyisi harkita, kannattaako sinne lähteä, 98-vuotias Hellén sanoo Uudeltamaalta Hyvinkään sairaalasta puhelimitse STT:lle.

Hellén pääsi 13-vuotiaana soitto-oppilaaksi vuonna 1938 Tampereen rykmenttiin. Rintamalle hän lähti soittokunnan kanssa jatkosodassa vuonna 1942. Hän oli tuolloin vain 17-vuotias. Niin kutsutun Kannaksen orkesterin sijoituspaikka oli etulinjan tuntumassa lähellä Terijokea.

Veteraani sanoo, että hänelle ei soittokuntalaisena annettu kunnon asetta.

– Kun ei ollut aseita. Ternikiväärit saatiin, semmoiset italialaiset ternikiväärit. Me emme saaneet kunnon kivääriä ollenkaan, Järvenpäässä asuva Hellén sanoo.

– Se oli vähän hakuammuntaa, että miten tässä käy.

Kiireellä pois Kannakselta

Ylikersantti Hellén sanoo, että soittokunta oli monessa paikassa mukana. Lopulta tuli käsky poistua Karjalankannakselta.

– Sitten saatiin yllättäen tietää, että lähdetäänkin Kannakselta tuhatta ja sataa pois. Autolla tultiin Mikkeliin tuhatta ja sataa.

Suomi liittyi tänä vuonna sotilasliitto Natoon. Sotaveteraani sanoo, että jäsenyys tuo hänestä turvaa.

– Se olisikin, jos siskoa hakataan tai veljeä kidutetaan, niin olisi se kiva päästä siskon avuksi tai veljen avuksi. Ainakin suomalaista sitten auttavat, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat