Oven avaaminen aiheuttaa haasteen maajoukkueurheilija Karoliinalle, mutta hän hämmästyttää tempuilla, joihin pystyy vain harva – "Olen sanonut lääkärille, että minulla on tarve olla pää alaspäin"

Karoliina Kaitasen voltit EM-kisoissa hämmästyttävät – suomalaisvoimistelija suorittaa liikkeet yhdellä kädellä 0:30
Karoliina Kaitasen voltit EM-kisoissa hämmästyttävät – suomalaisvoimistelija suorittaa liikkeet yhdellä kädellä.

Suomalaisvoimistelija Karoliina Kaitasen, 30, suorituksia EM-joukkuekilpailussa hehkutettiin Ruotsissa uskomattomiksi. Vastaavanlaisia liikesarjoja nähdään muiltakin urheilijoilta, mutta Kaitanen suorittaa ne yhdellä kädellä vakavan rannevamman takia. 

Valtaosa meistä pystyy naputtelemaan raportteja tietokoneella, käyttämään avaimia kivuttomasti ulko-oven avaamiseen ja puristamaan liiat vedet tiskirätistä. Toisaalta harva meistä pystyy tekemään tuplavoltin taaksepäin kokokierteellä kerien. 

Karoliina Kaitasella on ongelmia yllä mainittujen arkisten asioiden kanssa, mutta volttisarjat hän suorittaa tyylikkäästi. 

– Olen sanonut lääkärille, että minulla on tarve olla pää alaspäin, Kaitanen naurahtaa MTV Urheilun haastattelussa.

– Sitä vain täytyy tehdä, että se tarve täyttyy.

Pääkuvan video: Nämä Karoliina Kaitasen yhdellä kädellä tekemät suoritukset saivat ruotsalaismedialta osakseen hämmästyneitä reaktioita.   

"Voimistelija on aina voimistelija"

Telinevoimistelun Espoossa 7-vuotiaana aloittanut Kaitanen on pyörinyt elämässään tuhansia voltteja onnistuneesti. Yhden epäonnistuneen tempun seurauksia hän on kantanut mukanaan jo yli vuosikymmenen, vaihdettuaan sitä ennen telinevoimistelun nuorisosirkukseen 15-vuotiaana. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

– Tein yhtä temppua ja laskeuduin huonosti oikean käden päälle. Satutin siinä rytäkässä olkapääni ja ranteeni. Olkapää saatiin yhdellä leikkauksella kuntoon, mutta ranne on operoitu neljä kertaa, ja se on edelleen sellainen, ettei sille pysty laittamaan painoa. Arjen askareet sujuvat, mutta niihinkin on pitänyt tehdä muutoksia, luovuuttaan apuna käyttävä Kaitanen selvittää.

Kaitanen jatkoi sirkusharrastustaan myös loukkaantumisen jälkeen, kaikkiaan kymmenen vuoden ajan. Se antoi uskallusta erilaisiin vaihtoehtoihin, kun ranne rajoitti liikkeitä. 

– Kun lopetin sirkuksen esiintyvässä ryhmässä, huomasin vielä kaipaavani jotain. Olen huomannut, että voimistelija on aina voimistelija. Lisäksi akrobatia oli päälajini sirkuksessa.

Suunta vei Myllypuroon, Helsinginfors Gymnastikklubbiin. Kaitanen ajatteli ensin treenaavansa ilman tavoitteita, mutta hänet houkuteltiin mukaan TeamGym-maajoukkueen karsintoihin marraskuussa 2017. 

– Ajattelin, että menen kokeilemaan.

Tästä päästään ruotsalaismedia SVT:n hämmästelyihin. 

"Vaatii erityisen hyvää vartalonhallintaa"

– Olen todella vaikuttunut, että hän pystyy tekemään äärimmäisen vaikeita volttisarjoja yhdellä kädellä, SVT:n asiantuntija Simon Nyberg hehkutti nähtyään Kaitasen viimeviikkoiset suoritukset EM-kisoissa Luxemburgissa. 

– Uskomatonta, SVT:n AnnaMaria Fredholm lisäsi. 

Suomi oli joukkuekilpailussa viides. Naisten maajoukkueen vastuuvalmentajan Janniina Väänäsen kommentit vahvistavat ruotsalaisnäkemyksiä.

– Karoliina on opetellut tekemään lähes kaikki suoritukset yhdellä kädellä. Tämä vaatii erityisen hyvää vartalonhallintaa ja tehokasta voimantuottoa, eikä tosiaan ole helppoa. "Karkki" on kuitenkin osoittanut, ettei tämä estä lajimme huipulla harjoittelemista ja kilpailemista, Väänänen selvittää MTV Urheilulle. 

– Yksikätiset suoritukset herättävät kunnioitusta erityisesti lajia hyvin tuntevien keskuudessa. SVT:n kommentaattorina toiminut Simon Nyberg on itse kilpaillut Ruotsin maajoukkueen riveissä lajin huipulla, suomalaisluotsi jatkaa. 

Kaitanen aloitti maajoukkueessa läpäistyään karsinnat syksyllä 2017. Kysymysmerkkejä aiheutti kuitenkin se, että pystyykö Kaitanen kilpailemaan sääntöjen mukaisesti, sillä TeamGym-kilpailuissa on osio, jossa vaaditaan kahden käden osumaa telineeseen.

– Se oli ongelmakohta, että mitä tehdään. Suomessa saimme erityisluvan, että saan tehdä trampettiosuuden pukkia yhdellä kädellä. EM-kisoihin 2018 haimme samaa erityislupaa, mutta sitä ei tullut.  

Osteopatiasta töitä ja apua

TeamGym on joukkuelaji, jossa kilpaillaan kolmella eri telineellä: vapaaohjelma, volttirata ja trampetti. Volttiradalla ja trampetilla joukkueen yhteinen suoritus koostuu yksilöiden tekemistä liikesarjoista ja liikkeistä, jotka tehdään peräkkäin virtaan, kun taas vapaaohjelmassa voimistelijat suorittavat koreografian samanaikaisesti yhdessä. 

Kaitasen kohdalla kokeiltiin ensin teippausta, mutta sen ranteelle antama tuki ei riittänyt. Ratkaisuksi löytyi tukevampi ortoosi noin vuosi sitten. 

– Se on mahdollistanut sääntöjenmukaiset kosketukset pukkiin. Mutta en voi sillä (ranteella) mitään voimaa tuottaa.

– Ortoosin käyttäminen vaati varsinkin alkuun todella paljon mielikuvaharjoitteita. Oikean käden laittaminen pukkiin ei tunnu mitenkään luontevalta. Nykyään se tulee enemmän (selkä)rangasta, eikä se tunnu niin väärältä. Mutta se on asia, johon täytyy keskittyä paljon, sillä olen myös yrittäjä, enkä halua riskeerata sitä.

Kaitanen on ammatiltaan osteopaatti.

– Tämäkin on käsillä tehtävää työtä, mutta se on kiva, että pystyn tilanteen tullen muokkaamaan (työtapoja) ja keksimään aina jonkin keinon. Osteopatia on ollut hoidollisesti iso ja auttava tekijä myös siinä, että päivittäiset ja kroonistuneet kivut ovat helpottaneet.

– Ranteen liikkuvuus on sen verran huono, etten pysty tekemään tietokoneella töitä. Oven avaamista avaimella olen joutunut harjoittelemaan oikealla kädellä. Ja jos puristan tiskirättiä vähän huolimattomasti, niin tulee kovaa kipua ja ranne on pari päivää arempi.  

"Se löi vähän ällikällä"

SVT:n hämmästelevät reaktiot EM-kisasuorituksista tulivat Kaitaselle "täytenä yllätyksenä". 

– Tämä on ollut itselleni arkipäivää niin monta vuotta, että se löi vähän ällikällä.

Kaitasen kansainvälinen kilpailu-ura TeamGymissä alkoi vuonna 2018, minkä jälkeen yleisö ja voimistelijat ovat aika ajoin ihmetelleet suomalaisen suorituksia. 

Hän muistaa myös median tarttuneen aiheeseen Norjassa vuonna 2019. Vaikka hän on kohdannut myös kauhistelua liittyen voimistelemiseen vakavan rannevamman kanssa, valta-osa palautteesta on ollut positiivista. 

– Yleisöltä olen saanut isoimman palautteen, Kaitanen summaa kiitollisena. 

Lue myös:

    Uusimmat