Olavi, 16, jonotti Helsingissä räppärin suunnittelemia lenkkareita liki 20 tuntia – voittoa kilahti 500 euroa: ”Täytyy ottaa rauhassa, ettei äiti suutu”

0:45
Myös Niken "Jeesus kengät" myivät-loppuun minuuteissa.

Räppäri Travis Scottin ja Niken yhteistyössä suunnittelemista kengistä on tullut ilmiö lenkkarimuodin harrastajien keskuudessa.

Perjantaina vähän ennen iltakuutta Olavi Männistö, 16, ja hänen kaverinsa alkoivat jonottomaan seuraavana päivänä kello 11.00 myyntiin tulevia lenkkareita.

Eivätkä he suinkaan olleet yksin. Räppäri Travis Scottin ja vaatetusjätti Niken yhteistyössä suunnittelemia kenkiä ilmestyi jonottamaan yli sata muutakin asiakasta.

Jonotus kylmässä säässä oli tuottoisa tapa viettää perjantain ja lauantain välinen yö. Sunnuntaina Männistö ja hänen kaverinsa myivät ostamansa kahdet kengät yhteishintaan 1300 euroa. Kengät maksoivat 150 euroa per pari, joten voittoa tuli sievoiset 500 euroa jonottajaa kohden.

– Yhteydenottoja ehti tulla kolmisenkymmentä. Tarjoukset kahdesta parista vaihtelivat 1100 ja 1300 euron välillä, Männistö kertoo.

Männistö arvelee, että parhaimmillaan kengistä olisi voinut saada Suomessa 700 euroa. Nettiin myynti-ilmoituksia ilmestyi heti, kun kenkien virallinen myynti alkoi.

Yö kului makuupussissa

Suomessa on viime aikoina jonotettu kenkiä useampaan otteeseen. Viime vuoden toukokuussa Air Jordan 1 -lenkkarit vetivät Helsingin Sanomien mukaan parikymmentä ihmistä oven eteen.

Niin Air Jordan 1:t kuin nyt myyntiin tulleet Travis Scottin kengät myytiin My Favorite Things -kaupassa Helsingissä. Liike on saanut erikoiseristään tarjouksia myös esimerkiksi kiinalaisilta jälleenmyyjiltä.

Travis Scottin ja Niken yhteistyölenkkareilla oli ostorajoitus. Kukin asiakas sai viedä kaupasta mukaansa vain yhden kenkäparin.

– Jonotus sujui retkituolilla istuessa. Vähän oli kylmä, mutta me olimme pukeutuneet lämpimästi. Pitkät kalsarit, farkut ja makuupussit olivat mukana. Välillä kävimme syömässä, Männistö kertoo jonotusyön kulusta.

Jonosta lyhyeksi ajaksi poistumisen mahdollisti nimilista. Kun Männistö ja muut jonottajat ilmestyivät liikkeen eteen, kerättiin heidän nimensä listaan. Männistön arvion mukaan kenkäpareja oli tarjolla noin 150 kappaletta.

Scottin vetovoima on ainutlaatuista

Yhdysvalloissa Travis Scottin suunnittelemista kengistä on tullut kaksiteräinen miekka. Toisaalta niiden myyminen sujuu itsestään. Kauppojen ei tarvitse kuin ilmoittaa, että kengät tulevat myyntiin ja asiakkaat ilmestyvät oven taakse hyvissä ajoin.

Toisaalta kenkien suosio on parhaimmillaan tai pahimmillaan ollut niin kovaa, että niiden julkistus on tukkinut puhelinlinjat ja sähköpostin.

– Aloin vastata puhelimeen ”Crushed Skateshop, Tom puhelimessa. Jos tiedustelet Travis Scott -kengistä, niin tiedotamme niistä huomenna Instagramista”, Tom Alexander kertoi Micille.

27-vuotias Travis Scott julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2012. Kuuden Grammyn voittaja on myynyt pelkästään Yhdysvalloissa 45 miljoonaa levyä. Suomessa Scott on esiintynyt Ruisrockissa vuonna 2016. Tuon keikan lisäksi hän on ehtinyt perua jo kolme esiintymistään Suomessa.

Moni on yrittänyt selittää juuri Scottin kenkien suosion salaisuutta siinä kuitenkaan varsinaisesti onnistumatta. Lukemattomilla muillakin muusikoilla kun on yhteistyössä vaatetusjättien kanssa tehtyjä tuotteita, mutta ne eivät ole saavuttaneet samanlaista suosiota.

GQ:n mukaan Scottin menestystä lenkkarimaailmassa kuvataan usein epämääräisin termein. Puhutaan ”vetovoimasta” ja ”täydellisestä myrskystä”. Yhtenä käytännön syynä on pidetty sitä, että Scott varioi jo valmiiksi suosittuja ja klassisia Nike-kenkiä.

”Raha mielessä”

Olavi Männistö ei peittele jonotusmotiiviaan.

– Raha meillä oli mielessä. Travis Scott on tällä hetkellä iso nimi muodissa. Lenkkareiden hinta määräytyy pitkälti Yhdysvalloissa, joten tiesimme, että jonotus kannattaisi, Männistö perustelee.

Muodista Männistö on yleisesti ottaen kiinnostunut, vaikka ei Travis Scottin suunnittelemat kengät jaloissa kävelekään. Kaverinsa kanssa hän myy ja vaihtaa Instagramissa muotivaatteita.

Myyntivoittonsa Männistö aikoo käyttää hiljalleen.

– Ostan jotain tavaroita. Täytyy ottaa rauhassa, ettei äiti suutu, Männistö myöntää.

Korjattu kello 13.00: Kengät tulivat myyntiin kello 11.00, eivät 12.00.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.