Kommentti: Travis Scott pilasi Ruisrockin 50-vuotisjuhlat – räppärien buukkaamisesta on muodostunut suomalaisfestareille riskibisnes

Travis Scott onnistui pilaamaan tuhansien suomalaisten sunnuntai-illan jättäytymällä viimetingassa pois Ruisrockista.

Vielä perjantai-iltana puolivakavissani vannoin ohimennen, että Travis Scott ei sentään enää peru Suomen esiintymistään, toisin kuitenkin kävi.

Ruisrock onnistui korvaamaan jo kolmatta kertaa Suomen esiintymisensä peruneen Scottin trap-trio Migosilla, joka maistunee paljolti samoille ihmisille, jotka Scottin annista pitävät. Sunnuntaina positiivisuutta hohkanneen J. Balvinin keikan jälkeen alkoi synkkä sade, kuin enteenä tulevasta. Myös Migos perui esiintymisensä, kun yhtye oli jäänyt jumiin Frankfurtin lentokentälle.

Ruisrockin sunnuntaista tuli lopulta totaalinen farssi. Surkea keli oli hyvä kuvaamaan festarikansan tunnelmia, kun viimeiset juhlat jäivät juhlimatta. Migosin peruuntumisesta ilmoittanut lavakuuluttaja alkoi saada niskaansa vesipulloja pettyneen yleisön nakkelemana. Sen suurempaa kapinaa ilmoitus ei saanut yleisön seassa aikaan, yksi jääkiekkopaitaan pukeutunut nuorimies potki turhautuneena aitoja alueen ulkopuolella, kun festivaalikansa tallusti lannistuneena kohti Ruissalon siltaa.

Järjestäjille viikonloppu oli pahin painajainen. Se, että Migos saatiin korvaajaksi näin olemattomalla varoitusajalla, oli todella kova temppu, vaikka lopulta koko homma hajosikin käsiin. Sunnuntai-iltana Ruisrockin järjestäjien keskuudessa on todennäköisesti ollut harvinaisen lattea tunnelma. Suomen tämän hetken suurin festivaali jäi kokonaan ilman pääesiintyjää.

Herra Scott on lopulta pääsyyllinen siihen, että viikonlopulta puuttui huipennus. Keikan peruuttaminen ilman tarkempaa syytä vain noin vuorokausi etukäteen on todellinen keskisormi jokaiselle fanille, joka Ruissaloon oli itsensä miehen takia raahannut. Onneksi vain sunnuntaille lippunsa ostaneet saavat ainakin rahansa takaisin, jos lippu jäi käyttämättä. 

Päälavalle suunnitellun rap-show'n kuului olla festivaalin suuri loppuhuipennus. Scottin esiintyessä koko alueella ei olisi soinut mikään muu musiikki. Ihmisille oli jopa varattu 15 minuuttia aikaa siirtyä muilta lavoilta päälavan eteen nauttimaan kyseisen herran eittämättä erittäin energisestä ja näyttävästä lavapreesensistä.

Kiitellyn Astroworld-levyn viime vuonna julkaissut Scott perui nyt toisena vuotena putkeen pääesiintymisensä suomalaisella festivaalilla. Mikä festivaali tai promoottori uskaltaa enää buukata häntä tänne härmään esiintymään? Ehkä tulevaisuudessa joku rohkea näin tekee, mutta fanit ostanevat lippunsa tällä kertaa entistäkin suuremmalla varauksella.

Scottille itselleen todennäköisesti on se ja sama, haluaako kukaan jossain Pohjois-Euroopan syrjäisessä kolkassa häntä enää maahansa esiintymään vai ei. Keikalleen saapuessa mies vetää eteensä satatuhatpäisiä yleisöjä mediaseksikkäämmissä ympäristöissä, kuin mitä sateinen Turku on. Kun seuraamukset ovat täysi nolla, voi fanejaan kohdella jatkossakin välinpitämättömästi.

Rap-artisteista on tullut viime vuosina todellinen riski-investointi suomalaisille festivaaleille. Myös Migos jätti viime vuonna Weekend-festivaalit välistä, vaikka alun perin muuta oli sovittu. Blockfesteilla oli Scottin lisäksi muitakin peruuntumisia, joista huomattavin oli Gucci Gang -hitin tehtailleen Lil Pumpin poisjäänti. Flown tämän vuoden pääesiintyjä Cardi B jäi raskautensa vuoksi pois viime vuoden Ruisrockista. Lil Uzi Vert on perunut jo lukuisia Euroopan festivaalikeikkojaan tältä kesältä, joten nähtäväksi jää, saapuuko hän kahden viikon päästä järjestettäville Weekend-festivaaleille.

Peruuntumisfarssin toisesta ääripäästä löytyy poikabändi Brockhampton, jonka lukuisista jäsenistä yksi jäi passiongelmien vuoksi pois Ruisrockin keikalta. Rap-ryhmä veti lavalle yhtyeen taiteesta ja muodista vastaavan HK:n, joka puoliksi räppäsi, puoliksi aukoi suuta poisjääneen Dom McLennonin tilalla. Yhtye ei perunut, vaan veti yhden viikonlopun parhaista keikoista, vaikka lähes jokaisella kappaleella esiintyvä McLennon ei päässyt paikalle.

Viikonlopun aikana vahvinta antia esittivät Brockhamptonin lisäksi suomalaisartistit. Kenties Suomen suurimmaksi yhtyeeksi salakavalasti kasvanut JVG tanssitti kymmentuhatpäistä yleisöä lauantai-iltana Niittylavalla. Keikalla nähtiin myös yllätysvieras, kun yhtyeelle lukuisia kertosäkeitä laulanut Teemu Brunila asteli lavalle Tarkenee-kappaleen aikana.

Telttalavalla sen sijaan valtavaa energiaa huokuneen keikan veti kovassa nosteessa oleva jyväskyläläisräppäri Gettomasa. Yleisö moshasi taitavan räppärin biisien tahtiin heti perjantai-iltapäivästä. Samaa lavaa siunasi lauantai-iltana Vesta, jonka konsertti oli yhtä kaunista, kylmiä väreitä tuottanutta yhteislaulua.

Kyseessä oli historian 50. kertaa järjestetty Ruisrock. Juhlavuosi meni isosta hypestä huolimatta pahasti penkin alle ja kiitos tästä kuuluu Scottille. Lipuista, majoituksesta, ruuista ja juomista itsensä kipeäksi maksanut festivaalikansa suuntaa todennäköisesti vihansa festivaalijärjestäjiin, mutta heitä tapahtuneesta on turha syyttää. Vajaaksi jääneestä viikonlopusta huolimatta se oli kaiken säädön seurauksena vähintäänkin mieleenpainuva, ja kyllä muutama musiikillinen kohokohtakin onneksi koettiin.

Travis Scottia fanittavan kannattanee jatkossa lähteä ulkomaille miehen perässä, vaikkapa Pariisin tai Lontooseen. Niissä on suurtähdelle sitä glamouria, joka Ruissalosta uupuu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja