Öinen pakkanen marjasadon uhkana

Viime yönä oli pakkasta koko maassa. Suurimmassa vaarassa ovat herukat ja sokerijuurikas.

Sadetus ja maan peitteleminen harsoilla ovat tehokkaimmat keinot hallantorjunnassa. Vaaravyöhykkeessä ovat tällä hetkellä eritoten herukat ja sokerijuurikas, viljoista halla puraisee pahiten ruista. Hallayöt ovat normaali ilmiö Suomen keväässä, lämpötila voi laskea pakkasen puolelle vielä touko-kesäkuun vaihteessakin.

Piikkiöläinen viljan- ja mansikanviljelijä Pentti Laaksonen on kuunnellut säätiedotukset viime päivinä tavallista herkemmällä korvalla. Hallanvaara on otettava tosissaan.

- Sitä kuunnellaan joka päivä, ja sitten omaa ajatustakin pitää käyttää, katsoa miltä se taivaanranta näyttää.

Halla puree tällä hetkellä kipeimmin herukoita, avomaan vihanneksia, mansikoita sekä sokerijuurikasta. Suomalaisen viljelijän tietotaito hallantorjunnassa on huippuluokkaa. Avainsanoja ovat sadetus ja viljeltävän alan peittäminen harsoilla. Harso tarjoaa suojan neljän pakkasasteen tienoille ja sadetus noin kahdeksaan asteeseen saakka. Mikäli pakkanen huitelee kymmentä astetta, ovat keinot vähissä.

- Harsoissa ja sadetuksessa on periaatteessa sama tekniikka hallansuojauksessa, ne estävät maasta tapahtuvan lämpösäteilyn. Sadetuksessa jäätyvä vesi luovuttaa lämpöä, ilma pysyy nolla-asteisena koko ajan, jolloin jäätymistä ei tapahdu. Tässä tehdään joskus virheitä, kun ruvetaan säästelemään ja otetaan sadetus liian aikaisin pois, jolloin on vielä pakkasta ja silloin tapahtuu vahinko, kertoo johtaja Risto Tahvonen MTT:n puutarhatuotannosta

Kotitarveviljelijälle sadetusjärjestelmien hankkiminen voi olla turhan iso investointi. Maan peittämisestä ei sen sijaan hallan uhatessa kannata laistaa. Hätätapauksessa harsot voi korvata vaikka vanhoilla sanomalehdillä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 13.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat