Mitä Anneli Auerin tuomion purkaminen tarkoittaisi käytännössä? "Syyte voidaan edelleen hyväksyä tai hylätä"

Anneli Auerin tapauksen uudet yllätyskäänteet 10:27
Tehtiinkö Auerin tapauksessa virheitä? Katso koko keskustelu videolta.

Jos Anneli Auerin ja hänen ex-miehensä seksuaalirikostuomiot puretaan, edessä voi olla jälleen pitkä käsittely eri oikeusasteissa.

Kymmenen vuoden takaista tuomiota Auerin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista vaaditaan nyt purettavaksi korkeimmassa oikeudessa. Kyse on siitä, että lapset ovat nyt kertoneet Auerin asianajajalle valehdelleensa tapahtumista sijaisvanhempien johdattelemana.

Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän asiantuntija Jussi Sarvikivi sanoo, että tuomion purkaminen ei suinkaan tarkoita, että asia on sillä ratkaistu.

– On hyvä muistaa, miten prosessi ylipäätänsä menee: Jos tuomio purettaisiin, se ei automaattisesti tarkoita, että saman tien syytteet hylättäisiin. Silloin järjestettäisiin uusi oikeudenkäynti, ja tämä on minun ymmärtääkseni Auerin ja Jens Kukan tarkoitus.

– Syyte voidaan edelleen hyväksyä tai hylätä.

On täysin mahdollista, että tapaus käy läpi uudelleen eri oikeusasteet.

– Siitä voi tulla taas vuosien prosessi, MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén jatkaa.

Video: Lainoppineet arvioivat, minkä suuruiset korvaukset Auer voisi saada, jos tuomio purettaisiin

"Kyllä tämä valtiolle kalliiksi tulee" – Lainoppineet arvioivat mahdollisia korvaussummia Auerin tuomion purkamisessa 1:35

Tuomion perustelut pitkälle salaisia

Julkisuudessa ei tiedetä paljoakaan kymmenen vuoden takaisen tuomion sisällöstä. Kuten seksuaalirikosjutuissa on tapana, asia käsiteltiin medialta suljetuin ovin. Tuomion perusteluista on laadittu julkinen seloste, josta perustelut lyhykäisyydessään ilmenevät.

Helsingin Sanomien mukaan tuomion purkamisen yhteydessä on vaadittu myös julkista käsittelyä.

Vielä on liian aikaista arvioida, millaisia mahdollisia virheitä asian selvittämisessä on voinut aikanaan tapahtua.

– Juttu pitäisi riippumatta lopputuloksesta perata huolellisesti läpi ja selvittää, onko tehty virheitä ja jos on, millaisia, Sarvikivi toteaa.

Video: Oikeusoppineet erimielisiä Auerin rikostapauksen käänteistä – lapset kertovat valehdelleensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Oikeusoppineet erimielisiä Auerin rikostapauksen käänteistä – lapset kertovat valehdelleensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä 16:29

Lue myös:

    Uusimmat