Oikeusministeriö haluaa sarjanäpistelijät vankilaan - seitsemän maksamatonta sakkoa vuodessa voisi viedä vankilaan

Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan sakon muuntorangaistuksen käyttöä aiotaan laajentaa.

Lakiehdotuksen mukaan toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyvien henkilöisen rikkomukset pitäisi jatkossa käsitellä tuomioistuimessa. Tällöin sakko voitaisiin muuttaa vankeudeksi, jos sakko jää maksamatta.

Tilanne on nykyisin se, että tuomioistuinten määräämät sakot voidaan muuntaa vankeudeksi, mutta poliisin antamia sakkoja ei.

Ehdotuksen mukaan poliisin pitäisi jatkossa ohjata sakot tuomioistuimelle, jos sakkoja kertyy vuodessa seitsemän ja ne jäävät maksamatta. 

Ei koskisi nuoria

Sakon muuntorangaistuksen käyttöalan laajentaminen on osa oikeusministeri Antti Häkkäsen laatimaa rangaistusten kiristämisen pakettia.

Samalla tarkoitus on kuitenkin keventää päiväsakon muuntosuhdetta. Nykyisin kolme päiväsakkoa vastaa yhtä päivää vankeudessa. Jatkossa vankeuspäivä sovittaisi neljä päiväsakkoa.

Ehdotuksen mukaan alle 18-vuotiaiden sakkoja ei voitaisi muuntaa vankeudeksi. Lisäksi ehdotetaan, että alle 20 päiväsakon suuruiset sakot olisivat muuntokelvottomia.

Esityksessä mainittuja toistuvia rikosasioita olisi poliisin ja syyttäjälaitoksen arvioiden mukaan noin 9 600 vuosittain. Teot olisivat useimmiten näpistystapauksia sekä kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta.

900 sarjanäpistelijää

Teot kasautuvat tyypillisesti samoille henkilöille. Esimerkiksi vuoden 2017 aikana yli seitsemään näpistykseen syyllistyneitä henkilöitä oli noin 900.

Näitä asioita ei enää jatkossa käsiteltäisi rangaistusmääräysmenettelyssä vaan oikeudenkäynnissä. Uudistus kasvattaisi keskimääräistä vankilukua runsaalla 30 vangilla.

Uudistuksen toteuttamiseen varattiin huhtikuun kehysriihessä 10,8 miljoonan euron määräraha.

(MTV)

 

Lue myös:

    Uusimmat