Mainos

Kommentti: Olisiko kuitenkin viisainta jättää tuloton myymälävaras rankaisematta? Tämän takia sarjanäpistelijä ei joudu vankilaan

Oikeusministeri Antti Häkkänen kommentoi tänään MTV:n Uutisextrassa, että hän selvittää mahdollisuudet muuntorangaistuksen palauttamiseen.

Suomessa poliisin määräämiä sakkoja ei voida muuttaa vankeudeksi, vaikka sakot jäisivät maksamatta. Tuloksena on se, että esimerkiksi sarjannäpistelijälle ei käytännössä seuraa rangaistusta, jos hänellä ei ole tuloja tai ulosotettavaa omaisuutta.

Suomessa ainoastaan tuomioistuimen määräämät sakot ovat muutettavissa vankeudeksi.

Helsinkiläinen K-kauppias kyllästyi toistuviin myymälävarkaisiin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:37

Toisi 12,4 miljoonan kulut vuodessa

Muuntorangaistus aiottiin palauttaa toistuvien näpistelijöiden osalta muutama vuosi sitten, mutta hallitus peruutti suunnitellun lain toissavuonna. Lain kulujen arvioitiin olevan liian korkeat sen tuloksiin nähden.

Hallituksen esityksen mukaan suunniteltu muuntorangaistus olisi aiheuttanut poliisille, syyttäjälle, tuomioistuimelle ja Rikosseuraamuslaitokselle yhteensä 12,4 miljoonan euron vuosittaiset lisäkustannukset. Esimerkiksi Rikosseuraamuslaitos arvio päivittäisten vankien määrän lisääntyvän vähintään 50 vangilla.

Asiantuntijat arvioivat, että sijoittamalla uudistuksen vaatimat rahat ennaltaehkäiseviin toimiin ja vastaavaan voitaisiin saada suurempi vaikutus kuin rankaisulla.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi muuntorangaistusta Rikospaikka-ohjelmassa.

26:50

Ei vähennä rikoksia

Vuonna 2008 tuli voimaan laki, jonka mukaan poliisin antamia sakkoja ei muuteta vankeudeksi. Lainmuutoksen tarkoituksena oli vähentää sakkovankien määrää ja sitä kautta syntyviä kuluja. Lainmuutosta kritisoitiin oikeustajun vastaisena ja erityisesti kaupan ala vastusti sitä väittäen sen lisäävän näpistysrikosten määrää.

Oikeuspoliittisen tutkimuksen vuonna 2010 julkaisemasta tutkimuksesta todetaan, että muuntorangaistuksista luopuminen ei lisännyt varattomien tekemiä näpistyksiä eikä muitakaan sakkorikoksia. Tähän ryhmään muuntorangaistus vaikuttaisi, sillä muilta sakot on mahdollista periä ulosotossa.

Nykytilaa kritisoidaan muun muassa siksi, että rangaistusten puute heikentää rikosoikeusjärjestelmän uskottavuutta ja yleistä lainkuuliaisuutta. Toistuvasti näpistelystä kiinni jääneen katsotaan menettelyllään osoittaneen piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Toisaalta kysymyksiä on herättänyt se, olisiko muuntorangaistusta vankilassa kärsivien, pääasiassa syrjäytyneiden ja vakavasti päihde- ja terveysongelmaisten oikea paikka vankilan sijaan hoidon piirissä.

6.5.17 klo 22.24: Otsikon alkuun lisätty Kommentti-sana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.