Oikeusministeriö ehdottaa muutosta rikoslakiin: Nais- tai miesvihan vallassa tehdystä rikoksesta voisi saada kovemman rangaistuksen

Poliisiammattikorkeakoulu kertoi tänään, kuinka paljon viime vuonna on tehty viharikoksiksi epäiltyjä tekoja 9:33
Marraskuussa 2019 uutisoimme viharikosten määrän kasvusta, katso videolta aiheesta lisää.

Oikeusministeriö haluaa tehdä lakimuutoksen, jonka mukaan rikoksesta määrättävää rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuisi uhrin sukupuolesta. Hallituksen esityksen on määrä tulla eduskunnan ruodittavaksi loppuvuodesta.

Oikeusministeriö haluaa lisätä rikoksesta annettavan rangaistuksen mittaamisen koventamisperusteisiin maininnan rikoksen tekemisestä uhrin sukupuoleen perustuvasta vaikuttimesta.

Käytännössä kyse on siitä, että oikeus voisi tuomita kovemman rangaistuksen esimerkiksi pahoinpitelystä, jos teon motiivina olisi esimerkiksi mies- tai naisviha.

– Lisäksi oikeushenkilön rangaistusvastuuta koskeviin säännöksiin lisättäisiin sukupuoleen perustuva vaikutin, kun kyseessä on törkeä kunnianloukkaus tai laiton uhkaus taikka julkinen kehottaminen näihin rikoksiin, oikeusministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Tällä hetkellä rangaistuksen koventamisperusteissa mainittuja vihamotiiveja ovat tällä hetkellä muun muassa etninen syntyperä, seksuaalinen suuntautuneisuus ja vammaisuus.

Luonnos lakimuutoksesta on lausuntokierroksella. Oikeusministeriön mukaan sen olisi määrä tulla eduskunnan ruodittavaksi loppuvuodesta.

Lue myös:

    Uusimmat