Mainos

Oikeusministeri Häkkänen: Kansalaisille ei tule oikeutta ottaa kiinni laittomasti maassa oleskelevia

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kiistää mediassa olleet tiedot, joiden mukaan tavalliset kansalaiset olisivat saamassa luvan ottaa kiinni laittomasti maassa oleskelevia.

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että oikeusministeriön ehdotuksen mukaan laittomasti maassa oleskelusta langetettavia rangaistuksia aiotaan kiristää. Oikeusministeriön arviomuistiossa ehdotetaan, että jatkossa laittomasta maassa oleskelusta voisi enimmillään saada puoli vuotta vankeutta. Nykyisin maksimirangaistus on sakkoja.

Pakkokeinolaissa sanotaan, että jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta.

Lehden haastatteleman oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanervan mukaan yleinen kiinniotto-oikeus koskisi ehdotuksen myötä laittomasta maassa oleskelusta epäiltyjä.

Oikeusministerin mukaan oikeusministeriö ei tule tekemään ehdotusta, jossa yleinen kiinniotto-oikeus laajenisi laittomaan maassa oleskeluun. Ministeri korostaa, että kyseessä on vasta muistio, joka on ollut lausuntokierroksella.

– Jatkovalmistelussa tullaan huolehtimaan siitä, että todetunlaista muutosta jokamiehen kiinniotto-oikeuteen ei tule, ministeri Häkkänen sanoo.  

Kanerva on MTV Uutisten haastattelussa samaa.

– Kyse on lainvalmistelun esivaiheesta millaisia lainsäädäntömuutoksia ja millä perusteella niitä voidaan tehdä.

– Tässä ehdotetaan lainsäädäntömuutosta joka tiukentaisi rangaistuksia ja tekisi mahdolliseksi henkilön sijaintitietojen hankkimisen.

Muutamia lausuntoja muistiosta on tulossa vielä lähipäivinä. Kanervan mukaan on mahdollista, että esimerkiksi kiinniottamisoikeuksia määrittelevästä pykälästä rajattaisiin ulos ulkomaalaisrikoksesta epäillyt.

– Tämä asia tulee varmasti esille jatkovalmistelussa. Asia on valmistelussa vielä alkuvaiheessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.