Oikeuskansleri: Lakeja valmistellaan epärealistisin aikatauluin ja ilman riittävää vuoropuhelua – "Hallituksen esityksiä ei aina edes lueta lävitse"

Esitysten antaminen eduskunnalle painottuu liiaksi vaalikauden loppupuolelle, kertoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti maanantaisessa puheenvuorossaan.

Tämä luo oikeuskanslerin mukaan työmääräpiikkejä sekä heikentää lainvalmistelun ja lainsäädännön laatua. Lainvalmistelun aikataulut ovat myös epärealistisia ja hänestä tuntuu, ettei hallituksen esityksiä aina edes lueta lävitse.

Yhteisymmärryksen puute vallitsee

Nykyisellään vallitsee hänen mukaansa myös yhteisymmärryksen puutetta siitä, mitkä asiat ovat valmisteltavissa yhden vaalikauden aikana ja mitkä vaativat yli vaalikauden kestävää valmistelua.

– Lainvalmistelu on aikaisempaa vaativampaa, ja se vaatii aiempaa monialaisempaa osaamista. Tämä johtuu yhteiskunnan ja oikeudellisen sääntelyn muutoksista ja monimutkaistumisesta sekä kohonneista odotuksista, Pöysti kirjoittaa puheenvuorossaan.

Oikeuskansleri korostaa osallisuuden ja sen tunteen vahvistamisen tärkeyttä lainvalmistelutavan kehittämisessä. Tämä lisää hänen mukaansa julkista päätöksentekoa kohtaan tunnettavaa luottamusta.

Vuorovaikutusta lisättävä

Pöysti kritisoi puheenvuorossaan myös muun muassa poliittisen päätöksenteon ja virkamiesvalmistelun epäselviä rooleja.

Hänen mukaansa virkamiesvalmistelun keskeinen tehtävä on selvittää kaikki vaihtoehtoiset keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Poliittisia linjauksia tulee tehdä vasta, kun erilaiset keinot on arvioitu valmistelun myötä.

Myös eduskunnan ja valtioneuvoston välinen vuorovaikutus on Pöystin mielestä liian vähäistä.

– Tiivistä vuorovaikutusta tarvitaan myös johdonmukaisen lainsäädännön säätämiseksi, jotta esimerkiksi samaan lakiin ei tehdä eri vaiheissa ristiriitaisia muutoksia.

Tekoäly voisi sujuvoittaa työtä ja parantaa laatua

Hän ehdottaa myös, että lainvalmisteluun kehitettäisiin digitaalisia työvälineitä. Myös tekoälyyn pohjautuvat ratkaisut voisivat hänen mukaansa sujuvoittaa työtä ja parantaa sen laatua. Näistä voisi olla apua erityisesti laadullisen analyysin ja viittausten tarkistamisen kanssa.

Oikeuskansleri kritisoi myös lausuntoaikojen ajoittaista lyhyyttä. Joskus nämä ovat vain viikon mittaisia ja saattavat ajoittua heinäkuuhun. Oikeuskansleri on esittänyt toistuvasti tästä kritiikkiä ministeriölle.

Lue myös:

    Uusimmat