Eduskunnan oikeusasiamies: Esitutkintojen tilanne on hyvin huolestuttava – voi heikentää luottamusta poliisiin

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan poliisin esitutkinnat viivästyvät huolestuttavasti 2:04
Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan poliisin esitutkinnat viivästyvät huolestuttavasti

Poliisin esitutkinnat viivästyvät yhä useammin niin, että syyteoikeus vanhentuu, arvioi eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tiistaina antamassaan ratkaisussa.

Jääskeläisen mukaan poliisin esitutkintojen tilanne on hyvin huolestuttava, ja se voi heikentää rikosoikeudellisen järjestelmän uskottavuutta ja luottamusta poliisiin.

Pohjimmaisena syynä ovat oikeusasiamiehen mukaan poliisin riittämättömät resurssit työmäärään nähden.

– Vaikeassa työtilanteessa päätöksiä esitutkinnan toimittamatta jättämisestä ja keskeyttämisestä saatetaan tehdä hyvin ohuilla tai jopa lainvastaisilla perusteilla, oikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan.

Jääskeläisen mukaan poliisin toimintaympäristö on muuttunut entistä vaativammaksi esimerkiksi digitalisaation ja rikosten laadun vuoksi. Hänen mukaansa ympäristön muutoksia ei ole huomioitu tarpeeksi hyvin poliisin resursoinnissa.

– Esitutkinnassa ja koko rikosprosessiketjun toiminnassa on kyse oikeusturvasta ja valtion ydintehtävästä, minkä tulisi näkyä resurssipäätösten painotuksissa, hän arvioi.

Oikeusasiamies pohtii, voiko lainsäädäntö parantaa tilannetta

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan pitäisi arvioida, olisiko rikosasioiden käsittelyä syytä priorisoida lainsäädännön avulla esimerkiksi säätämällä joidenkin asioiden käsittelyä kiireelliseksi.

Toisaalta Jääskeläinen pohtii, että priorisointi johtaa toisissa asioissa käsittelyaikojen pitenemiseen, jos resurssit pysyvät samana.

Hänen mukaansa esitutkintoihin liittyvillä ihmisillä pitäisi olla myös oikeusturvakeinoja, jos tutkinta viivästyy.

Tällainen keino voisi hänen mukaansa olla esimerkiksi perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksen hyvittäminen.

Viranomaisten pitäisi hänen mukaansa myös oma-aloitteisesti antaa tietoa asianosaisille siitä, että he voivat hakea Valtiokonttorilta kärsimyskorvausta, jos esitutkinta venähtää niin, ettei asia etene oikeudenkäyntiin.

Oma-aloitteinen selvitys

Eduskunnan oikeusasiamies: Esitutkintojen tilanne on hyvin huolestuttava – voi heikentää luottamusta poliisiin 6:38
Katso koko eduskunnan oikeusasiamiehen haastattelu videolta.

Oikeusasiamies selvitti oma-aloitteisesti poliisin esitutkintojen kestoa. Jääskeläisen mukaan tutkinnan kestosta kannellaan usein eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Hän keskittyi selvityksessään siihen, miksi esitutkinnat viivästyvät ja mitä keinoja Poliisihallituksella on tilanteen parantamiseksi.

Eduskunnan oikeusasiamies on pyytänyt Poliisihallitusta ilmoittamaan tehdyistä toimenpiteistä ja esitutkintojen käsittelytilanteesta vuoden 2023 loppuun mennessä.

Katso myös: Syyttäjät ovat huolestuttavan uupuneita työtaakkaansa

Syyttäjät ovat huolestuttavan uupuneita työtaakkaansa 6:05

Lue myös:

    Uusimmat