Oikeusasiamiehen mielestä suvivirren veisaaminen kuuluu suomalaiseen perinteeseen eikä se ole uskonnon harjoittamista.
Oikeusasiamiehelle kanneltiin opetushallituksen puheenjohtajan ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan kommentista, jonka mukaan mukaan suvivirren laulaminen kevätjuhlassa ei ole uskonnon harjoittamista.
Suvivirsi 1. Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks' luopi, sen kutsuu elohon. 2. Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa, puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa. Se meille muistuttaapi hyvyyttäs', Jumala, ihmeitäs' julistaapi se vuosi vuodelta. |
Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan suvivirttä ei koulun kevätjuhlassa laulettuna voida pitää korostuneen uskonnollisena, koska virrestä veisataan yleensä vain kaksi ensimmäistä säkeistöä.
– Sana Jumala kyllä mainitaan, mutta vain kerran. Asian arvioinnissa kiinnitän huomiota siihen, että suvivirsi on vahvasti suomalaiseen traditioon vakiintunut ja perinteinen osa koulujen kevätjuhlia. Se, että suvivirsi mielletään normaaliksi osaksi koulujen kevätjuhlia, on nähdäkseni itsessään omiaan vähentämään virren uskonnollista luonnetta päätösjuhlien asiayhteydessä laulettuna, kirjoittaa Pajuoja perusteluissaan.
(MTV3)