Oikeusasiamies: Poliisin haalarikamerakäytännöissä on ongelmakohtia

Eduskunnan oikeusasiamies pitää poliisin haalarikameroihin liittyviä käytäntöjä ongelmallisina. Haalarikamera on kuvaa ja ääntä tallentava laite, joka on kiinnitetty poliisimiehen varusteisiin.

Vikaa on oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan muun muassa siinä, että haalarikameralaitetta käyttänyt poliisimies voi itse arvioida hankittujen tietojen tarpeellisuuden ja arvionsa mukaan poistaa tai tallentaa tiedon. Menettely perustuu Poliisihallituksen ohjeisiin.

Oikeusasiamiehen mukaan alkuperäistä tallennetta tulisi säilyttää sellaisenaan jokin lyhyehkö aika esimerkiksi sellaisen tilanteen varalta, että poliisin toiminnasta tehdään kantelu tai rikosilmoitus. Hän toteaa, että Poliisihallituksen ohjeen mukaisessa menettelyssä kameraa käyttäneellä poliisimiehellä on periaatteessa mahdollisuus poistaa tallenteelta sellaiset osat, jotka voisivat olla raskauttavia hänen oman menettelynsä moitittavuutta arvioitaessa.

Poliisin mielestä tallenne ei ole asiakirja, johon julkisuuslaki pätee

Oikeusasiamies pitää ongelmallisena myös Poliisihallituksen tulkintaa, jonka mukaan alkuperäinen haalarikameratallenne ei olisi asiakirja, johon tulee soveltaa julkisuuslakia. Sitä näkemystä, että haalarikameratallennetta tulee pitää viranomaisen asiakirjana, tukevat hänen mukaansa sekä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut että perustuslakiin pohjautuva pääsääntö tallennejulkisuudesta.

Haalarikameratallenteen oikeudellista luonnetta koskeva kysymys kuuluu viime kädessä hallintotuomioistuimen ratkaistavaksi. Myös tämän vuoksi alkuperäistä haalarikameratallennetta tulisi säilyttää jokin määritelty vähimmäisaika, huomauttaa oikeusasiamies. Hänen mukaansa asiaan liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä voisi olla aiheellista säätää tarkemmin laissa.

Poliisi muutti tiedustelua Ukrainan sodan sytyttyä – poliisiylijohtaja kertoo miten 13:32
Poliisi muutti tiedustelua Ukrainan sodan sytyttyä – poliisiylijohtaja kertoo miten

Lue myös:

    Uusimmat