"Tuli jonon ohi" -vaalimainosten poistaminen yllätti perussuomalaiset – piirijohtaja pitää kritiikkiä perättömänä: "Aika erikoista"

Perussuomalaisten Halla-aho esittää tulorajaa työperäiseen maahanmuuttoon 2:06
Perussuomalaisten Halla-aho esittää tulorajaa työperäiseen maahanmuuttoon

 Puolueen Helsingin piirin puheenjohtajan mukaan vielä ei ole tiedossa, millaisiin mahdollisiin toimiin piiri ryhtyy päätöksen myötä.

Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Johannes Niemisen mukaan ulkomainosyhtiö JCDecaux ei ole ollut yhteydessä puolueeseen asuntojonoja koskevan vaalimainoksen poistamisesta.

Nieminen kertoo lukeneensa päätöksestä mediasta.

– Aika erikoista. Pidän sitä sillä tavalla jännänä, että mainokset olivat paikoillaan viikon, ennen kuin tämä kiehunta alkoi.

Ulkomainosyhtiö JCDecaux yhdessä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kanssa on päättänyt poistaa perussuomalaisten asuntojonoja koskevat kuntavaalimainokset iltaan mennessä.

JCDecauxin toimitusjohtaja Klaus Kuhasen mukaan julisteet korvataan muilla puolueen kampanjaan kuuluvilla mainoksilla.

Nieminen: Kritiikki on perätöntä

Niemisen mukaan vaalimainokseen kohdistunut kritiikki on peräisin puolueen poliittisilta vastustajilta, eikä kritiikissä ole perää.

Asuntojonoja koskevia mainoksia on arvosteltu muun muassa harhaanjohtaviksi ja rasistisiksi.

Niemisen mukaan vaalijulisteen väitteillä viitataan kaupungin vuokra-asuntojen valintakriteereihin ja valintaprosesseihin, joista puolue haluaisi läpinäkyvämpää.

– Jos katsotaan tarkemmin asukasvalinnan kriteerejä. Kriteeriluokissa on paljon ihmisiä ja valintoja on tehtävä, sitten joku valitaan ja joku ei. Se ei ole millään tavoilla avointa. Emme ole missään todenneet, että tämä ongelma olisi pelkästään riippuvainen maahanmuuttajista. Se on paljon isompi kokonaisuus.

Kaupungin Ara-vuokra-asuntojen asukkaat valitaan hakijoiden asunnontarpeen sekä hakukriteerien perusteella, eikä jonotusperiaatteella. Kaupungin verkkosivuilla todetaan, että asukasvalintaperiaatteet perustuvat lakiin. Valintaperusteita ovat asunnon tarve, varallisuus ja tulot.

Asukkaita valitessamme otetaan huomioon myös vuokratalon monipuolisen asukasrakenteen sekä asuinalueen sosiaalisen tasapainon säilyttämisen.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka kertoi aiemmin STT:lle pyytäneensä jo viime viikolla perussuomalaisten piirijärjestöä poistamaan mainokset, joissa esitetään Hekan mukaan virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa vuokra-asuntojen myöntämisestä.

Jatkotoimenpiteet epäselvät

Niemisen mukaan vielä on epäselvää, millaisiin mahdollisiin toimiin piiri aikoo ryhtyä mainosten poistamisen myötä. Hänen mukaansa piiri seisoo kuitenkin yhä mainoksen ja sen sanoman takana.

– Se, että me peräännyttäisiin jostakin mainoksesta tuntuu aika hullunkuriselta. En tiedä vielä, millä tavalla tulemme reagoimaan. Meillä on paljon mainoksia, ne ovat kaikki hyviä ja varmasti puhuttelevat. Toki pohdimme nyt, mitä teemme.

Lue myös:

    Uusimmat