Mainos

Oikeus hylkäsi 70-vuotiaan sakot: Tolppakamera taltioi ylinopeuden, mutta kuvasta ei saanut selvää

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 70-vuotiaan miehen liikennesakot, koska kameratolpan valokuva oli epäselvä. Kuljettajaa ei kyetty tunnistamaan.

Syyttäjän mukaan mies oli ajanut vuoden 2006 mallisella Toyota Corollallaan Kehä ykkösen Tuusulanväylän kohdalla sijaitsevan kameratolpan ohi 102 km/h. Paikassa on 80 km/h -rajoitus.

Alle 20 km/h ylinopeuksista määrättävä rikesakko tavallisesti lähetetään kuljettajaa selvittämättä auton rekisteriin merkitylle omistajalle, haltijalle tai tilapäiselle käyttäjälle kirjeellä.

Kun nopeus on suurempi, niin seuraa esitutkinta. Poliisi lähettää ajoneuvon rekisteriin merkitylle omistajalle tai haltijalle kirjeen, jossa tiedustellaan valvontalaitteiden kuvaaman ajoneuvon kuljettajaa. 

"En ajanut autoa"

Tässä tapauksessa 70-vuotias kiisti niin poliisille kuin oikeudelle, ettei hän ollut auton kuljettaja.

Oikeudessa mies ei muistanut oliko lainannut autoa, eikä tunnistanut tolppakuvasta kuljettajaa.

Käräjäoikeus puolestaan totesi, että liikennevalvontakuvat olivat epäselviä.

– Kuvien epäselvyys ei mahdollista kuljettajan tunnistamista sellaisella varmuudella, ettei kuljettajan henkilöllisyydestä jäisi varteenotettavaa epäilyä.

Kun tapaus oli epäselvä, oikeus hylkäsi syytteen.

70-vuotias oli vaatinut 4160 euron oikeudenkäyntikuluja, jotka koostuivat neljästä matkasta poliisille (200 e), kahdentoista tunnin selvittelykuluista (960 e) ja 3000 euron henkisen kärsimyksen korvauksesta.

Korvausvaatimuksen oikeus hylkäsi lakiin perustumattomana. Matkakuluja hyväksyttiin kahden bussilipun verran eli 11 e ja selvittelykuluja kaksi tuntia a 80 e. Valtion on korvattava siis yhteensä 171 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.