Oikeistopopulistisen AfD:n johtohahmo ei aio liittyä puolueen parlamenttiryhmään

2:13

Oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) johtohahmo Frauke Petry ei aio liittyä puolueensa parlamenttiryhmään. Petry ilmoitti lehdistötilaisuudessa päättäneensä huolellisen harkinnan jälkeen jättäytyä pois puolueen parlamenttiryhmästä.

Ilmoituksen jälkeen Petry marssi pois lehdistötilaisuudesta puoluetovereidensa hämmästellessä tilannetta.

Petry arvosteli jo aiemmin AfD:n kärkiehdokkaan Alexander Gaulandin kommenttia, jonka mukaan puolue aikoo "jahdata" liittokansleri Angela Merkeliä.

– Se on sellaista retoriikkaa, jota äänestäjät eivät mielestäni näe rakentavana, Petry sanoi ZDF-kanavalle.

Erimielisyydet ja valtataistelu ovat repineet AfD:n johtoa aiemminkin. Esimerkiksi huhtikuussa Petry ilmoitti yllättäen, ettei aio vetää puolueen liittopäivävaalikampanjaa.

Kinaa on ollut esimerkiksi puolueen linjan kehityksestä eli siitä, pitäisikö puoluetta viedä lähemmäs valtavirtaa vai ajaa kovaa radikaalia linjaa.

Petry on kannattanut valtavirran keskiluokkaisten äänestäjien kosiskelua, mutta puolueen ydinkannattajakunta on kaukana oikealla poliittisesta keskilinjasta.

Oikeistopopulistinen AfD ponnahti vaaleissa Saksan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja sai 12,6 prosenttia äänistä. Puolueen nousu oli hurja, sillä vuoden 2013 vaaleissa se sai vain 4,7 prosenttia äänisaaliista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja