Äärioikeiston antama tuki johti poliitikkojen eroihin Saksassa – tästä erojen sumassa on kyse

Saksassa Thüringenin osavaltion pääministerivaalin jälkipuinti on heiluttanut muutamaakin poliittista pallia.

Osavaltion pääministeriksi keskiviikkona parlamentissa valittu vapaan demokraattipuolueen (FDP) Thomas Kemmerich ilmoitti jo seuraavana päivänä aikovansa erota ja vaativansa uusia vaaleja, koska hänen mukaansa vaalit tahrautuivat äärioikeiston vuoksi. Hän erosi virallisesti lauantaina.

Samana lauantaina liittokansleri Angela Merkel käytännössä erotti ministerinsä ja puoluetoverinsa Christian Hirten, joka oli onnitellut Kemmerichiä tämän voitosta.

Tästä on kyse

Tilanteessa on kyse siitä, että Kemmerichiä tukivat salaisessa äänestyksessä FDP:n poliitikkojen lisäksi osa kristillisdemokraattien (CDU) parlamentaarikoista ja äärioikeistolaisen vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) edustajat.

AfD:n tuki herätti Saksassa suurta paheksuntaa, sillä tähän asti Saksan puolueet eivät ole suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön islamia ja maahanmuuttajia vastustavan AfD:n kanssa.

Saksalaismedioiden mukaan CDU:n hallituskumppanina liittovaltiotasolla toimivat sosiaalidemokraatit vaativat Kemerichin eroa ehtona sille, että he pysyvät mukana hallituskoalitiossa. Koalition osapuolet tapasivat lauantaina Berliinissä ja peräänkuuluttivat kokouksen jälkeen uusia vaaleja Thüringeniin.

CDU:ssa kuohuu

Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun osavaltion pääministeri nostettiin valtaan äärioikeiston tuella. Kemmerich voitti yhdellä äänellä istuvan pääministerin, vasemmistolaisen Bodo Ramelowin.

Perjantaina myös kristillisdemokraattien paikallisjohtaja Mike Mohring ilmoitti eroavansa tehtävästään toukokuussa. CDU:ta johtava Annegret Kramp-Karrenbauer oli anellut ennen pääministerin valintaa, että Mohring ei äänestäisi yhdessä AfD:n kanssa.

Thüringen-tapauksen voi tulkita viittaavan siihen, että Merkeliä CDU:n johtoon seuranneen Kramp-Karrenbauerin vaikutusvalta puolueessa ei ole edeltäjänsä veroinen.

Miten Suomen asema EU:ssa muuttuu nyt? Näin brittien lähtö näkyy unionin voimasuhteissa 6:29
Miettinen: EU:n sisäisissä suhteissa Saksa ja Ranska hyötyvät brexitistä

Lue myös:

    Uusimmat