Ohjaaja Matti Kassilan poika muistelee koskettavasti isäänsä: "Opin ammattia tarkkailemalla häntä ja hänen tapaansa työskennellä"

94-vuotiaana menehtyneen ohjaaja Matti Kassilan poika Taavi Kassila muistelee elämää isänsä kanssa.

Tieto ohjaaja Matti Kassilan kuolemasta ei tullut Taavi Kassilalle suurena yllätyksenä. Itsekin ohjaajana ja käsikirjoittajana työskennellyt poika oli käynyt katsomassa isäänsä hoitokodissa viimeisen kerran juuri ennen matkaansa Intiaan. 

Kassilan mukaan isän kunto oli heikentynyt viime aikoina, eikä hän viimeisellä käynnillään ollut varma, tulisiko enää seuraavaa. 

– Isä oli jo niin vanha, hän olisi täyttänyt tammikuussa 95 vuotta, että sillä tavalla oli luonnollinen aika lähteä, Kassila sanoo. 

– Näin oli parempi sitten, hänen ei tarvinnut vuoteenomana olla, kun hän ei sitä halunnut. 

Isä opetti ammatin

Kassila kertoo isänsä työn olleen aina läsnä perheen elämässä. Matti Kassilalla oli tapana kirjoittaa kotona, ja kuvauksissa auttoivat kaikki. 

– Koulun lomilla olin jo isän elokuvissa työtehtävissä ja opin ammattia tarkkailemalla isää ja isän tapaa työskennellä, Taavi Kassila muistelee.

– Ja sitten kun kasvoin niin tulin isän apulaisohjaajaksi, osallistuin käsikirjoitusten tekemiseen ja sitten me neuvoteltiin isän kanssa työprojekteista. 

Kassila oli myös katsomassa, kun kuuluisaa Komisario Palmun erehdys -elokuvaa kuvattiin vain metrien päässä perheen Eiran-kodista. Elokuva valittiin myöhemmin kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi, mikä ilahdutti ohjaajaa suuresti.

– Jos halusin viimeisinä vuosina tehdä isän iloiseksi, niin aloin kehua sitä Komisario Palmun erehdys -elokuvaa, siitä hän tuli aina hyvälle tuulelle, Kassila nauraa. 

Raitistuminen toi yhteen

Eräs elämänmuutos oli isän ja pojan väliselle suhteelle suuri käänne. 

– Hänen henkilökohtaisessa elämässään hienoa oli se, kun isä raitistui vertaistukiryhmien avulla kun olin kolmetoistavuotias, Taavi Kassila sanoo. 

Alkoholin jäätyä isä ryhtyi keskustelemaan enemmän henkisistä ja hengellisistä asioista, sillä ne kuuluivat olennaisesti raitistumisohjelmaan. Aiheet yhdistivät Matti ja Taavi Kassilaa, ja niistä puhuttiin loppuun asti. 

– Kyllä sitä isän kanssa juteltiin kaikenlaisista asioista loppuun asti, kulttuurista ja taiteesta ja historiasta ja henkisistä asioista. Hän oli varsin vireä, Kassila sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat