Mainos

Ohi on! 8400 varusmiestä kotiutuu – "Suunta kohti TJ0-risteilyä"

Monilla varusmiehillä ja -naisilla armeijan vihreät vaatteet ovat vaihtuneet tänään takaisin siviilivaatteisiin. Varusmiespalveluksen päättää yhteensä lähes 8 400 varusmiestä puolustusvoimista ja rajavartiolaitokselta.

Nyt kotiutuvat ovat viime kesänä palveluksensa aloittaneita 165 päivää palvelleita sekä viime tammikuussa 347 päivää palveluksessa olleita varusmiehiä sekä vapaaehtoisia naisia.

Yksi tänään kotiutuvista on kersantti reservissä, Niko Wallenius Vantaalta. Walleniuksella aamuja on takanaan lähes vuosi.

– Tosi hyvällä fiiliksellä lähden reservin puolelle, matkan varrelle mahtuu jos jonkinlaista, on enemmän ja vähemmän rankempaa kokemusta ja tosi paljon hyviä muistoja palvelustovereiden kanssa, Wallenius kertoo MTV Uutisille.

Palveluksen päätyttyä fiilikset ovat Walleniuksen mukaan helpottuneet palveluksen suorittamisen johdosta, mutta toisaalta myös hieman sekavat.

– Tämä on ensimmäinnen kerta elämässäni, kun olen niin sanotusti tyhjän päällä, eikä ole mitään varmaa tulevasta. Ei kuitenkaan saa jäädä makaamaan himaan miettimään, että mitä tekisi, vaan pitää etsiä oma polku, jatkaa omaa työuraa ja opintoja. 

Noin 12 500 uutta alokasta aloittaa maanantaina 2. tammikuuta 2017 palveluksensa. Wallenius antaa muutaman vinkin uusille alokkaille.

– Raha asiat siviilipuolella kuntoon. Lisäksi ota mahdollisimman ennakkoluuloton asenne, sillä monesti sellaiset jotka odottavat liikaa intistä tulevat pettymään pahiten, koska armeija ei ole pelkästään pyssyleikkejä niin kuin elokuvissa, täällä on paljon muutakin. 

“Nopeimmin kulunut vuosi elämässä”

Lähes vuoden kestäneeseen varusmiespalvelukseen on Walleniukselle mahtunut johtajakoulutus sekä palvelus erityistehtävissä puolustusvoimien pääesikunnassa. Hän oli mukana suunnittelelemassa ja kehittämässä asevelvollisten sähköisiä informaatiopalveluita sekä kutsuntojen uudistusprojektia.

– Kun tulin vuosi sitten inttiin olin pitkään ollut sitä mieltä, että halusin varmasti selvitä puolella vuodella. Peruskoulutuskauden aikana minulla heräsi mielenkiinto maanpuolustusta kohtaan enemmänkin, ja päätin ilmoittaa halukkuuteni asutuskeskustaistelualiupseerikurssille.

Kokonaisuudessaan varusmiespalvelus kului Walleniuksen mukaan nopeasti.

– Nyt jälkeenpäin ajateltuna tämä on nopeimmin kulunut vuosi elämässä. Varsinkin eka puoli vuotta meni nopeasti, koska koko ajan oli ohjattua tekemistä.

Viimeisetkin varusteet palautettiin tämän aamun aikana ja varuskunnan portit jäivät taakse puolenpäivän aikaan bussin kurvatessa Santahaminan porteista ulos.

– Nyt on aika viimeiselle illalle palvelustovereiden kanssa ja suunta on kohti TJ0 risteilyä, Wallenius naurahtaa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.