Odottavat äidit, mars treenaamaan – raskaus voi jopa parantaa suorituskykyä

Raskaus ei välttämättä tarkoita taukoa treenaamiseen tai estä urheilun aloittamista. Personal trainerin mukaan raskaus saattaa itse asiassa jopa parantaa suorituskykyä.

K3 Fitnessin personal trainer Juhani Pitkäsen mielestä odottavan äidin kannattaa ehdottomasti kuntoilla kohtuudella. Mikäli raskaus on edennyt normaalisti ja olo on hyvä, ei liikkumiselle ole esteitä.

– Aiemmin liikuntasuositukset ovat olleet odottavien äitien osalta tiukempia, mutta nykyään suositellaan jo monipuolisesti liikuntaa. Raskauden aikana saa tehdä kohtuullisen tehokastakin treeniä viisi kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan, Pitkänen sanoo.

Vasta viimeisellä kolmanneksella rankka treeni voi olla haitaksi.

Pitkänen kertoo, että raskaus saattaa itse asiassa jopa kohottaa kuntoa.

– Raskauden aikainen painonnousu aiheuttaa sen, että harjoitusvaikutus ja energiankulutus tietyssä harjoituksessa ovat suuremmat kuin ennen raskautta – siksi raskaudella saattaa olla itsenäinen suorituskykyä parantava vaikutus.

Näin raskaus parantaa liikuntasuorituksia!

Ensimmäisen kolmanneksen aikana keho tukee alkion kasvua tuottamalla enemmän happea kuljettavia veren punasoluja. Tämä puolestaan voi vaikuttaa positiivisesti kehon aerobiseen suorituskykyyn. Myös raskauden aikaiset hormonimuutokset voivat kasvattaa lihasvoimaa ja jopa nivelten liikkuvuutta.

– Huippu-urheilijoiden on havaittu pääsevän takaisin raskautta edeltäneeseen kuntoon jo muutaman kuukauden sisällä synnytyksestä. Tämäkin puhuu raskauden kuntoa ylläpitävästä tai parantavasta vaikutuksesta, Pitkänen kertoo.

Muutamat huippu-urheilijat ovat jopa tehneet uransa parhaan suorituksen raskaana ollessaan. Esimerkiksi Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 yhdysvaltalainen rantalentopalloilija Kerri Walsh Jennings kilpaili ollessaan raskaana, ja malesialainen ampuja Nur Suryani Mohammed Taibi osallistui samoihin kisoihin huolimatta siitä, että raskaus oli jo loppusuoralla. Suomalaiset muistavat suunnistaja Liisa Peltolan (o.s. Veijalainen), joka nappasi kultaa MM-kisoissa vuonna 1976 ollessaan kolmannella kuulla raskaana.

– Sain kuulla syytöksiä dopingista, sillä Itä-Saksan tiedettiin aikanaan hedelmöittäneen naisia suurkilpailuja varten: naisen elimistö toimii kuin boosterilla vahvistettuna raskauden aikana. Minua nuo syytökset vain naurattivat. Oma gynekologini vain kannusti jatkamaan kilpailemista raskaanakin, Peltola muisteli taannoin Kaleva.fin haastattelussa.

Oikeastaan, mikäli haluaa palautua nopeasti synnytyksestä ja välttää kunnon rapistumisen, treenaaminen vauvavatsan kanssa on jopa suositeltavaa.

– Toki jos liikunta vähenee raskauden aikana, kunto kehittyy todennäköisesti vastakkaiseen suuntaan, Pitkänen muistuttaa.

Osittaiset lähteet: Sheknows.com, Wikipedia, Kaleva.fi

Lantionpohjan lihakset kuntoon – tämä treeni kannattaa odottajan tehdä!

Lue myös:

    Uusimmat