Mainos

Obaman Afganistan-suunnitelmat muokataan uusiksi

Pitkään ja hartaasti odotettu päätös Yhdysvaltain Afganistan-joukoista näyttää muuttuvan yhä mutkikkaammaksi.

Presidentti Barack Obama on pantannut päätöstä jo viikkoja, ja tuoreiden tietojen mukaan hän on passittanut turvallisuuspoliittiset neuvonantajansa pohtimaan uusia vaihtoehtoja.

- Avainkohdat näyttävät olevan aikataulu ja kasaantuvat kysymykset Afganistanin hallituksen luotettavuudesta, kertoi nimeltä mainitsematon hallituslähde CNN-uutisille.

Obaman sanotaan haluavan myös varmistaa, että Yhdysvalloilla on toimiva suunnitelma sodasta irtautumiseksi.

Viimeisimmät neuvottelut Valkoisessa talossa käytiin myöhään tiistaina. Niitä mutkisti Yhdysvaltain Afganistanin-suurlähettilään mielipide, jonka mukaan maahan ei pitäisi lähettää lainkaan lisäjoukkoja.

Lähettiläs Karl Eikenberry on kertonut kannastaan Obamalle lähettämissään raporteissa ja hän oli myös videoyhteydessä Valkoiseen taloon neuvottelujen aikana. Hän kyseenalaisti keskustelun aikana erityisesti uudelleen valitun presidentti Hamid Karzain luotettavuuden. Myös maassa vallitseva korruptio olisi saatava kuriin.

Eikenberry on eläkkeellä oleva kenraali, joka johti Afganistanin-joukkoja vuosina 2005-2007.

Aasian-matka venyttää aikataulua

Obaman on kerrottu harkitsevan neljää eri vaihtoehtoa, jotka sisältävät erilaisia joukkojen lisäyksiä ja aikatauluja.

Yhdessäkään vaihtoehdossa ei esitetä sitä, että joukkojen lähettämistä lykättäisiin huomattavasti myöhemmäksi tai joukkoja vähennettäisiin.

Asevoimat haluaisi saada Afganistaniin 40 000 sotilasta maassa jo olevien 68 000 amerikkalaissotilaan lisäksi. Afganistan-joukkojen komentaja, kenraali Stanley McChrystal on varoittanut Obamaa siitä, että ilman mittavia ja pikaisia lisävahvistuksia odotettavissa on koko sodan häviäminen.

Mitään päätöksiä Afganistanista ei ole odotettavissa reiluun viikkoon, sillä Obama palaa Aasiaan suuntautuvalta matkaltaan vasta ensi viikon lopussa.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.