OAJ ja Akava haluavat lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja, mutta niiden kohdentumisessa erimielisyyttä

Näin Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren kommentoi MTV uutisille korkeakoulujen aloituspaikkoja 14.4.2023

Koulutuksen ja korkeakoulujen aloituspaikkojen alueelliset kohdentamiset aiheuttavat erimielisyyttä OAJ:n ja Akavan välillä. OAJ näkee tärkeänä, että aloituspaikkoja lisätään valtakunnallisesti, kun taas Akava painottaisi aloituspaikkoja paikkakunnille, joissa on eniten väestöä. 

Koulutuspaikkojen lisääminen on sekä OAJ:n että Akavan tahtotilana ja koulutuksen riittävää rahoitusta pidetään tärkeänä. 

OAJ kannattaa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä niin, että tulevaisuudessa vähintään 50 prosentilla nuorista aikuisista on korkeakoulututkinto.

– Korkeakoulutusta on oltava tarjolla valtakunnallisesti. Samaten on varmistettava, että kelpoisia opettajia on saatavilla kaikille koulutusasteille. Koulutus ja tutkimus on tärkeää kuntien elinvoimaisuuden kannalta myös kasvukeskusten ulkopuolella. Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on suuri merkitys alueiden elinvoimaisuudelle, kertoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

OAJ näkee rahoitusvajeen korjaamisen kohtalonkysymyksenä ja että uudella hallituksella on viimeinen mahdollisuus kääntää kurssi ja investoida koulutukseen. Panostuksia tarvitaan kaikilla koulutusasteilla. 

Akava painottaisi alueellisuutta

Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren on ehdottanut 15 000 paikkaa lisää korkeakouluihin helpottamaan osaaja- ja työvoimapulaa. Akavan mielestä tulevan hallituksen pitäisi kohdistaa uudet aloituspaikat väkirikkaille alueille. Koulutusta pitäisi myös suunnata väkirikkaille alueille aiempaa enemmän ja ennakoiden oikeille aloille.

– Kyllä me nähdään Akavassa tärkeänä, että painotetaanko me näitä aloituspaikkoja Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle, jossa meillä on eniten väestöä, Löfgren sanoo.

Aloituspaikkojen lisääminen tarkoittaa, että hallituspuolueet ovat valmiita laittamaan koulutukseen myös lisää rahaa. Akavan mukaan puolueiden pitäisi sitoutua koulutuksen kehittämiseen ja laatuun pitkällä aikavälillä hallituksen väristä riippumatta. 

Ainakin vaalikamppailun aikana puolueet lupasivat, että koulutuksesta ei leikata. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan koulutus on nyt erityissuojeluksessa.

– Pelkkä korkeakoulujen aloituspaikkalisäys ei kuitenkaan riitä, ellemme huolehdi koko koulutusketjusta. Kaikki lähtee laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja siitä, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen sekä kelpoisen opettajan antamaa opetusta ja ohjausta koko koulutuspolun ajan. Sekä lukiosta että ammattikoulusta on saatava hyvät jatko-opintoedellytykset korkea-asteelle, Murto tähdentää.

Lue myös:

    Uusimmat