Merisotakoulun komentaja käyskenteli perinnejuhlissa humalassa ja kouri naiskersanttia

Mitä Me too -kampanjasta jäi käteen? 7:42
Mitä Me too -kampanjasta jäi käteen, pohditaan videolla.

Merisotakoulussa palvellut komentaja tuomittiin sakkoihin tämän käyskenneltyä juhlissa humalassa ja kähmittyä kersanttia. Tapaus sattui Helsingissä vuonna 2017.

Ahdistelun kohteeksi joutunut kersantti kertoi, että hän oli seissyt Merisotakoulun perinnepäivän iltatilaisuuden jälkeisessä jatkojuhlassa juhlasalin oviaukon vieressä juhlasalin reunalla, kun huomattavasti päihtynyt komentaja oli kuiskutellut hänen korvaansa jotakin, samalla laskien kätensä kersantin selkää pitkin tämän pakaroille puristaen niitä. Komentaja on mies ja kersantti nainen.

Tilanteessa jähmettynyt kersantti oli pyytänyt ohi kulkeneelta henkilöltä apua, joka oli vienyt hänet pois paikalta. Kersantti poistui pian tämän jälkeen tilaisuudesta.

”Ei ollut tarkoittanut aiheuttaa pahaa mieltä”

Komentaja kiisti pakaroiden puristelun. Hän piti mahdollisena, että olisi horjahtanut ohjatessaan naista pois kapeasta oviaukosta, ja tässä yhteydessä hänen kätensä olisi liukunut tarpeettoman alas. Hän että oli päihtynyt, eikä muistanut kaikkia illan tapahtumia.

– [Komentaja] on todennut, että mikäli hän on kosketellut, ei hän ollut tarkoittanut aiheuttaa pahaa mieltä, tuomiossa kerrotaan.

Komentaja oli tilaisuudessa sijaistanut koulun johtajaa. Hovioikeus katsoi kyseessä olleen miehen palvelustehtävä.

Korkea asema lisäsi aiheutettua kärsimystä

Komentaja tuomittiin palvelusrikoksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta 40 päiväsakon rangaistukseen ja korvaamaan ahdistelemalleen kersantille 700 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

– Hovioikeus katsoo, että tilanteessa kärsimyksen määrää lisäävänä on ollut [komentajan] sotilasorganisaatiossa korkea asema, joka on ollut omiaan erityisesti hämmentämään rikoksen uhria ja vaikeuttamaan puolustautumista. Kärsimykseen on vaikuttanut myös se, että ahdistelu on tapahtunut juhlatilaisuudessa yleisesti havaittavissa, tuomiossa kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat