Nyt tulee täishampoolle immuuni supertäi – älä tee torjumisessa tätä yleistä virhettä

Supertäi ei ole oma lajikkeensa, vaan se on tavallinen päätäi, joka on kehittänyt immuniteetin täishampoota vastaan. Ongelma johtuu shampoon laimentamisesta, sillä riittämätön käsittely jättää osan vihulaisista henkiin. Tällöin tuloksena voi olla pitkittynyt täiongelma perheessäsi.

Otsikot supertäin leviämisestä ovat saaneet perheenäidit ja -isät heräämään, mutta supertäi ei ole oma lajikkeensa, vaan liian miedon käsittelyn vuoksi aineelle immuniteetin kehittänyt tavallinen täi. Siksi ennakointi onkin tärkeintä, jotta tällaista jalostumista ei pääse tapahtumaan.

– Kun täishampoota käytetään, sitä pitäisi käyttää mahdollisimman tehokkaasti ja oikein. Käsittely on tehtävä heti, kun täiongelma havaitaan ja sitä pitäisi jatkaa riittävän kauan, kertoo Larry Huldén Helsingin Yliopistosta.

Lama-aikana ihmiset laimentavat shampoota, mutta tulevat samalla pitkittäneeksi ongelmaa. Täishampoon lisäksi on myös muita aineita, joita häätämisessä voitaisiin hyödyntää, mutta niiden käytössä on omat ongelmansa.

– Shampoo on ihmiselle miellyttävin. Niiden lisäksi on esimerkiksi koirille käytettäviä aineita, mutta ihminen ei voi käyttää niitä sellaisenaan, koska on äärimmäisen tärkeää että ne annostellaan oikein.

Huldén ei missään nimessä suosittele ryntäämään koirashampoohyllylle, sillä myös lemmikkikauppojen valikoimissa olevat aineet ovat turhia ihmisellä – tehokkaimpia aineita ei ole myytävänä. Eläinten täit eivät myöskään tartu ihmiseen, joten niiden turkkia ei tarvitse pestä, jos perheessä on täiongelma.

Tärkeintä on ennen kaikkea seurata oman perheen tilannetta ja käyttää tavallista täishampoota heti, kun siihen aihetta.

– Päätäi on jostain syystä lisääntymään päin ja laman vuoksi ihmiset laimentavat täishampoota, jolloin se ei toimi riittävän tehokkaasti. On seurattava ettei hiuksiin jää munia, niiden irrottaminen on myös tärkeää. Lisäksi hoitoa on jatkettava riittävän kauan, munat kuoriutuvat kahden viikon kuluessa.

Lasten hiuksia pestään täishampoolla myös ennakoivasti, mutta turhaa pesua ei suositella. Myöskin vanha kunnon täisauna on turha, sillä se saa päätäin tarttumaan tehokkaammin kiinni ihoon – se kun viilentää päätäin oloja. Lämpötila iholla ei nouse riittävän korkeaksi tappaakseen päätäin, mikä on onni myös ihmisen kannalta, sillä se tappaisi loisen lisäksi myös itse kantajan. 

 Myös päiväkotien ja koulujen tulisi kiinnittää huomiota yhteen yksinkertaiseen asiaan, joka hidastaa täiden leviämistä: vaatteita kannattaa säilyttää riittävän etäällä toisistaan. Päähineitä ja kaulahuiveja voi säilyttää myös nimikoiduissa muovipusseissa, mikä estää tehokkaasti täiden leviämisen. 

– Tehokkain keino päätäin hävittämiseen on tietysti hiusten ajaminen pois, Hulden toteaa.  

Lue myös:

    Uusimmat