Nyt tieteestä kiinnostuvat lapsetkin: Tutkijat selvittivät, että Uranus haisee suolistokaasuilta!

Aurinkokuntamme toiseksi kaukaisin planeetta haisee uuden tutkimuksen mukaan pierulta ja mädiltä kananmunilta.

Aina voi oppia uutta! Katso yllä olevalta videolta, minkä värinen tennispallo oikeasti on.

Jos opettajat haluavat saada lapset kiinnostumaan astronomiasta eli tähtitieteestä, kannattanee heille mainita, että planeetat saattavat haista suolistokaasuilta.

Oxfordin yliopiston tutkijat nimittäin havaitsivat Nature Astronomy -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, että Uranuksen ilmakehän yläosa koostuu rikkivedystä.

Pahanhajuinen kaasu on tuttu myös omalta planeetaltamme. Tutkijat arvelevatkin, että Uranus haiskahtaa pierulta tai mädiltä kananmunilta.

Haju ei kanna maahan asti

Jättimäinen pierulta haiseva Uranus on Aurinkokuntamme toiseksi viimeinen planeetta. Sen etäisyys Maahan on yli kaksi miljoonaa kilometriä. Ihmiskunnan onneksi epämiellyttävä tuoksahdus ei siis kanna pallollemme asti.

– Jos epäonninen ihminen ikinä haistaisi Uranuksen pilviä, hän kuitenkin kohtaisi hyvin epämiellyttävän hajuiset olosuhteet, luonnehti tutkimusta johtanut Patrick Irwin.

Tarkoituksena oli ymmärtää planeettojen toimintaa

Tutkijat eivät kuitenkaan etsineet maailmankaikkeuden suurinta pieruvitsiä. Planeettojen koostumuksen ymmärtäminen voi nimittäin auttaa käsittämään sitä, miten ne kehittyvät kaltaisikseen.

Aurinkokuntamme saloja opettelevat lapset – ja mikseivät aikuisetkin – voivat kuitenkin saada opiskeluunsa uutta hymynsekaista puhtia, kun he tietävät opiskelevansa, miten jättimäinen pierupallo toimii.

***

8:49

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja