Mainos

Nyt se on tutkittu: Tällä säällä influenssa iskee helpoimmin

Oululaistutkijan mukaan influenssa iskee tehokkaimmin pikkupakkasilla. Hyvän käsihygienian lisäksi kannattaa pitää myös pipo päässä sairauksien välttämiseksi.

Influenssa iskee helpoimmin tältäkin talvelta tutuilla keleillä, viiden lämpöasteen ja viiden pakkasasteen välillä. 

– Ilman kuivuminen ja lämpötilan lasku jäähdyttää ja kuivattaa hengitysteitä, mikä voi muuttaa niiden toimintaa ja lisätä sairastumisherkkyyttä. Olosuhteet hengitysteissä muuttuvat viruksille otollisiksi kun hengitysteiden verisuonet supistuvat, niiden pinnan värekarvojen toiminta hidastuu tai limakalvot vauriotuvat, kertoo Oulun yliopiston tutkija Tiina Ikäheimo Potilaan lääkärilehdelle.

Ikäheimon mukaan tartuntoja edistää myös se, että hengitystieinfektiot leviävät usein pisaratartuntana ja kylmässä pisarat ovat pienempikokoisempia ja pysyvät kauemmin ilmassa. Lisäksi talvella ihmiset viihtyvät tiiviimmin sisätiloissa.

Vanhat konstit tepsivät yhä

Hyvän käsihygienian lisäksi tutkijan mielestä kannattaa pitää myös vanhat konstit käytössä eli muun muassa pipo päässä. 

– Kylmettymiseltä voi suojautua suojaamalla talvella ääreisosat, varsinkin pään. Hengityssairaalla ihmisellä, kuten astmaatikolla, hengityssuojain voi pitää hengitysteiden lämpötilan ja kosteuden terveellisemmällä tasolla, Ikäheimo neuvoo Potilaan lääkärilehdessä.

Varusmiehillä tehdyn tutkimuksen mukaan ilman lämpötilan yhden asteen lasku kolmena sairastumista edeltävänä päivänä lisäsi influenssaan sairastumisen riskiä 11 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.