Lisäsi sairastumisen riskiä 11 prosenttia – tästä syystä influenssa iskee talvella

Oulun yliopiston tutkijan mukaan kylmyys ja ilmankosteuden aleneminen johtavat helposti influenssaan.

Influenssa iskee tehokkaimmin, kun ilman lämpötila laskee +5 ja -5 asteen välille, ja ilma samalla kuivuu. Oulun yliopiston tutkijan Tiina Ikäheimon mukaan kylmyys ja ilmankosteuden aleneminen lisäävät infektioalttiutta. Syynä on ilmeisesti hengitysteiden jäähtyminen ja kuivuminen.

Varusmiehillä tehdyn tutkimuksen mukaan yhden asteen lasku kolmena sairastumista edeltävänä päivänä lisäsi influenssaan sairastumisen riskiä 11 prosenttia. Veden määrän väheneminen 0,5 grammalla ilmakuutiometrissä puolestaan lisäsi riskiä jopa 58 prosenttia.  

Tutkimuksen tekivät Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus, Biolääketieteen tutkimusyksikkö ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos.

Olosuhteet hengitysteissä viruksille otollisia

Vaikka sairastuminen influenssaan on Ikäheimon mukaan monen tekijän summa, matalalla ilmankosteudella ja hengitysteiden tai kehon jäähtymisellä näyttää olevan vaikutusta.

– Ilman kuivuminen ja lämpötilan lasku jäähdyttää ja kuivattaa hengitysteitä, mikä voi muuttaa niiden toimintaa ja lisätä sairastumisherkkyyttä. Olosuhteet hengitysteissä muuttuvat viruksille otollisiksi, kun hengitysteiden verisuonet supistuvat, niiden pinnan värekarvojen toiminta hidastuu tai limakalvot vauriotuvat, Ikäheimo sanoo.

– Nämä vaikutukset voivat voimistua raskaassa liikunnassa kylmässä, jossa hengitetään suun kautta. Yksilölliset tekijät, kuten fyysinen kunto, vaikuttavat myös infektioalttiuteen, mutta mitä enemmän jäähdyt, sitä merkittävämpiä ovat vaikutukset.

Infektioita saadaan herkemmin talvisaikaan. Fysiologisten syiden lisäksi vaikuttaa myös se, että hengitystieinfektiot leviävät usein pisaratartuntana, ja kylmässä pisarat ovat pienempikokoisempia ja pysyvät kauemmin ilmassa. Talvella ihmiset myös pakkautuvat sisätiloihin.

Pärskijöiden karttamisen ja käsienpesun lisäksi tutkija nostaa vanhan pöpöntorjuntakonstin uudelleen arvoonsa: pipo päähän pikkupakkasellakin.

– Kylmettymiseltä voi suojautua suojaamalla talvella ääreisosat, varsinkin pään. Hengityssairaalla ihmisellä, kuten astmaatikolla, hengityssuojain voi pitää hengitysteiden lämpötilan ja kosteuden terveellisemmällä tasolla, Ikäheimo neuvoo.    

Flunssa. 31:27

Lähde: Oulun yliopisto, ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat