Nyt se on täällä, intiaanikesä! Lämpö loppuu kuitenkin tylysti jo lauantaina – ensi viikolla villapaita tarpeen

Intiaanikesä on täällä, kolmen päivän ajan. Sen jälkeen voi olla tarvetta jopa pipolle, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Intiaanikesä tarkoittaa yllättävää lämpimän sään jaksoa syyskylmien jo alettua.

Brittsommar ja vananaiste suvi

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus tietää kertoa, että intiaanikesän nimitys tulee Amerikasta.  

Uudisasukkaat oppivat, että parin kolmen viikon utuisen lämmin kausi toistui pohjoisen intiaanimailla vuosittain lokakuun puolivälissä. Intiaanit pitivät aikaa jumalansa Cautantowwitin siunaamana, ja se soi heille oivan tilaisuuden käydä siirtokuntien kimppuun vielä ennen talvea.

Suomeen intiaanikesä-termi rantautui 1900-luvun alussa. Se tunnetaan eri nimisenä useissa maissa. Ruotsissa se on brittsommar ja esimerkiksi Englannissa all hallown summer. Virossa lämpöjaksoa kutsutaan nikellä vananaiste suvi.

Hyvin harvinaista

Meteorologi Manninen sanoo, että loppuviikolla lämpötila nousee etelässä pariinkymmeneen asteeseen, jos aurinko pääsee paistamaan vapaasti ja pilvisyyttä ei esiinny.

– Tämä on vuodenaikaan nähden erittäin harvinaista. Lähes koskaan ei syyskuussa ole näin lämmintä. Kollegat Forecalla olivat peranneet tilastoja ja edellisen kerran intiaanikesä oli vuonna 2006, Manninen sanoo.

Sen jälkeen saadaan mennä kauas. Seuraavaksi yhtä lämmin jakso tulee vastaan 1940-luvulta.

Tavanomainen lämpötila tähän aikaan vuodesta on etelässä noin 15 astetta ja pohjoisessa kymmenisen astetta.

Hellettä etelästä

– Atlantilla on erittäin syvä matalapaine ja Kaakkois-Euroopassa on korkeapaine. Etelästä pääsee tänne Skandinaviaan saakka tulemaan lämmintä ilmaa. Manner-Euroopassa on sellaisia 35-asteen helteitä. Mikä sekin on äärimmäisen poikkeuksellista.

Manninen lopettaa tylysti haaveilut viikonlopun hellekeleistä mökillä. Heti lauantaina tuuli kääntyy ja sää kylmenee huomattavasti.

– Tuuli kääntyy länteen, kylmä rintama kulkee Suomen yli ja lämpötilat tippuvat sinne tavanomaisiin tai niiden alapuolellekin.

Manninen muistuttaa siitä, että pelkkä auringon näkyminen ei syksyllä ole sama kuin kesällä.

– Auringon lämmitysteho ei enää ole kesän luokkaa. Syksylle tyypillisesti aamuisin on myös paljon sumuja. Jotta 20-astetta rikkoutuisi missään, auringon pitää paistaa kirkkaalta taivaalta.

Uimakausi on jo ohi

Mökkikausi ei ole vielä välttämättä millään muotoa ohi. Mutta uimavedet ovat jäähtyneet jo huomattavasti.

Järvillä keskimääräinen pintaveden lämpö on ympäristö.fi -sivuston mittauksien mukaan keskimäärin 13-15 astetta. Joissain järvissä ollaan jo kymmenen asteen alapuolella.

Foreca kertoo, että merialueilla vesi on noin 15 asteen tietämissä. Joissain paikoissa lämpöä on vielä jopa 18 astetta.


Lue myös:

    Uusimmat