Takatalvi iskee raivolla – meteorologi: "Hurja sininen väri ulottuu koko Pohjolaan"

Näin kylmäksi sää vielä muuttuu – Liisa Rintaniemi näyttää kartoilta, mihin pahimmat sateet osuvat 4:40
Millainen on toukokuun sää? Katso kuukausiennuste videolta!

Luulitko, että vappu oli kylmä? Paljon pahempaa on luvassa, varoittaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

– Vappusää oli vielä hyvä verrattuna siihen, mitä nyt vapun jälkeen on tulossa. Jopa takatalven makua saadaan tähän toukokuun alkuun, Liisa Rintaniemi sanoo.

Tänään aika isokin sadealue liikkuu Suomen yli itään, ja lämpötilat jäävät koko maassa alle kymmenen asteen.

– Pohjoisesta alkaa virrata kylmempää ilmaa, mikä näkyy päivän lämpötiloissa ja myös sateiden olomuodossa. Pohjoisessa voi olla jopa kymmenen astetta pakkasta.

– Torstain vastaisena yönä lämpötila voi mennä etelässäkin pakkasen puolelle ja mahdollisia ulkoistutuksia kannattaa suojata pakkaselta, Rintaniemi sanoo.

Ensi viikolla taas lämpenee

Torstai on näillä näkymin viikon viilein päivä. Maa saattaa olla valkoisena Suomen keski- ja pohjoisosassa. Sateet jatkuvat sekä keskiviikkona että torstaina ja olomuodot vaihtelevat veden, rännän sekä lumen välillä.

– Vuodenaikaan nähden luvassa on siis erittäin kylmää säätä, meteorologi povaa.

Lämmön ystäville on kuitenkin näkyvissä valoa tunnelin päässä. Sen jälkeen, kun muutama päivä on värjötelty kylmässä ja sateisessa säässä, viikonloppua kohden alkavat lämmetä ensin päivät ja sitten yöt.

– Jos ensi viikon alun ennuste toteutuu, on tiedossa ihan kunnolla lämpöisiä ja aurinkoisia päiviä, jopa 15 astetta, Rintaniemi lupaa.

Kuukausiennuste lupaa lämpöä

Kuukausiennusteen näkökulmasta toukokuun ensimmäinen viikko on selvästi kylmin.

– Hurja sininen väri ulottuu koko Pohjolan ja Pohjois-Euroopan ylle. Kylmän ilman purkaus on ulottunut myös Itä-Eurooppaan ja aina Kreetalle sekä Kyprokselle asti.

Toukokuun toinen viikko näyttää kartoilla jopa normaalia lämpimämmältä. Kuukauden kaksi viimeistä viikkoa ovat niin ikään lämpimiä.

– Voi olla, että kuukauden vaihtuessa kesäkuuksi meillä onkin jo keskimääräistä lämpöisempi sää, Rintaniemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat