Nyt saa villiintyä! Katso talven väritrendit sisustukseen

Uudet sisustustrendit pyrkivät palaamaan alkulähteille inspiraatiota etsiessään.

Koti on siellä, missä sydän on. Vuoden sisustustrendit tekevät sanonnan todellisemmaksi kuin aikoihin. Uusimmat trendit pyrkivät kaikki alkulähteille: etsitään glamouria ja romantiikkaa historiasta, yksinkertaisuutta maalaiselämästä, jännitystä kaupungin omintakeisuudesta, mukavuutta ja helppoutta kesäleirimeinigistä ja toisaalta vain haetaan hiljaisuutta, rauhaa ja läsnäoloa luonnosta ja veden ääreltä.

Tänä vuonna on taas lupa leikitellä väreillä. Tätä pohjoismainen sisustus ja design ei olekaan sallinut sitten 1980-luvun alun!

Nyt design elää murroksessa. Esineellä usein on muukin kuin ainoastaan käytännöllinen ja esteettinen merkitys: jokainen esine, sen tuottaminen ja tekeminen kuluttaa ympäristöä, sen hävittäminen täytyy niinikään miettiä erikseen.

Design muuttuu haasteissa, mutta niin muuttuu sisustuskin. Sisustustuotteita ja ideoita haetaan yhä useammin netistä. Design muuttuu globaaliksi, sillä netin kautta tuotteet ovat kaikkien saatavilla.

Millaisilla väreillä sisustetaan tänä talvena, mistä värit ammennetaan ja minkälaista fiilistä ne luovat? Yhdysvaltalainen väritehdas Dunn-Edwards antaa viisi erilaista vinkkiä vuoden väritrendeihin.

1. Palataan kartanoihin

Kartanotyylissä innoitutaan romantiikasta, vahvoista, tummista ja murretuista sävyistä. Siinä leikitellään vahvoilla tunteilla, voimakkaalla historian läsnäololla, surrealistisella fiiliksellä. Ideoita haetaan luonnosta, 1900-luvun alun taiteesta sekä Shakespearen näytelmistä.

Tyyli on persoonallinen, taidetta, maalauksia ja piirustuksia saa olla paljon seinillä mielivaltaisesti. Lukuisat yksityiskohdat tuovat tunnelmaa: matkamuistot, kuten fossiilit, sarvet sekä hieman mystiset esineet, kuten kristallipallot ja karttapallot.

Erilaiset aidot materiaalit tuovat menneet vuodet lähelle: keramiikka, aito puu, kristalli, hopea, ylelliset seinäpinnat, jotka näyttävät freskoilta. Värit ovat pehmeitä, tunnelmallisia ja tyylikkäitä, sävyt vaihtelevat sumuisesta violetista saveen, viikunaan ja ruusupuuhun.

2. Kaupunkilaisromantiikka

Kaupunkilaisromantiikka on sekoitus tutkimusmatkailijoiden salaseuroja, kaupunkiseikkailijan glamouria, sähköä, kaupungin yöelämää, 1980-luvun moraalista rappiota ja katunäkymiä.

Väripaletti on rikas ja se ammentaa lähinnä ruuasta ja mausteista sekä katukuvasta: lime, chili, papaya, korianteri, sitruuna.

Persoonallista ilmettä tässä sisustustyylissä haetaan katutyylistä, kuten sarjakuvista ja graffiteista, sekä eksoottisista printeistä, kuten itämaisista kuvioista, batiikista ja eläinkuoseista, tiikeristä, kirahvista.

Erilaiset värikkäät, hieman eksoottiset kukkakuviot tekevät tyylin. Värit ovat syviä ja kirkkaita, ne aktivoivat intoa matkustaa eri puolille maailmaa näkemään värien alkuperäisiä lähteitä.

3. Sisäinen saari

Rauhallinen, minimalistinen paikka, jossa voi vaikka meditoida – sellainen on koti, kuin sisäinen saari. Paikka, joka minimoi digitaalisen maailman ärsykkeitä. Se on kuin hengellinen retriitti, mutta kuitenkin rento ja iloinen.

Värit tässä tyylissä ammennetaan meriltä: Islannista, jäämereltä sekä Itä-Aasian valtameriltä aina Japania myöten. Värit painottuvat siniseen, joka on aina terävä ja selkeä, pehmeisiin harmaisiin, orvokkeihin ja valkoisiin pilviin. Meren sinisiä ja lasinkirkkaita sinisiä maadoitetaan maanläheisellä Marokon punaisella hiekkakivellä.

Muotokieli haetaan minimaalisesta Skandinaviasta ja Japanista. Materiaalit ovat plastisia, elastisia ja soljuvia, kankaat läpikuultavia ja hengittäviä.

4. Paluu maatilalle

Innostutaan villistä ja alkuperäisestä, aidosta ja yksinkertaisesta. Ollaan yksin, tehdään kovasti töitä ja seikkaillaan. Tämä tyyli hakee ikoninsa varhaisista maatiloista villissä lännessä, jossa seikkailivat uudisraivaajien kanssa myös cowboyt, intiaanit ja Meksikon charrot.

Tämä maskuliininen tyyli vie juurille, autenttiseen luontoon, jossa värejä ammennetaan auringon haalistamista sävyistä. Värit vaihtelevat syksyisestä bluesista kaneliin ja chaihin, harmaasta taivaasta tähtikirkkaaseen yöhön sekä kehäkukasta haalistuneeseen hennaan ja saveen.

Tyylissä saavat näkyä vaikutteet tehdyistä reissuista: safareilta, vaelluksilta, automatkoilta, henkisiltä pakomatkoilta. Yksityiskohdat ovat puuta, metallia, minimalistisia ja persoonallisia DIY-juttuja.

Vanhan Amerikan kartat, latinalaisen Amerikan design, kaktukset, maalaistalon mausteinen keittiö, kierrätysmateriaalit ovat kova juttu. Koti sisustetaan aidoilla materiaaleilla: puu, nahka, rauta, teräs, multa, paperi, kivi, lasi, tiili, puuvilla, villa, mohair, hamppu, vehnä…

5. Kesäleiri

Kesäleirityylissä haetaan ainutlaatuisia kokemuksia, tavataan omituisia ja persoonallisia ihmisiä, innostutaan kesästä ja 1950-luvun leirimeinigistä. Tyyli on iloinen ja juhlava, rento ja jopa kitsch, siinä ollaan koukussa muotiin, trendeihin ja designiin. Huoleton ja onnellinen fiilis, kuin ystävien ja perheen kanssa kesällä, lomalla järven ja meren äärellä, retkeillen ja uiden.

Tyyli on lämmin ja boheemimpi versio arkipäiväisestä elämästä, panostetaan kotoisaan designiin ja kevyisiin ja hempeisiin väreihin. Ideoista haetaan tien päältä, vanhoista amerikkalaisista motelleista ja tienvarsikylteistä, piknikeistä, skandinaavisesta designista, moderneista huviloista.

Vaikutteita tulee niinikään surffi- ja merityylistä, kauden hedelmistä ja kukista. Tyyliin kuuluu sopiva leikkisyys, kansantaide, vesiväritaide, DIY-paperijutut.

Värit ovat raikkaan karkkisia, täynnä kukkia ja hedelmiä. Aidot materiaalit sekä vaalea koivupuu sopivat raikkaisiin sävyihin, samoin kirkas sekä värillinen mattamuovi sekä retrohuonekalut.


Lähde: Designkaupat.fi

Lue myös:

    Uusimmat