Matti Ronkainen sohaisi varsinaiseen herhiläispesään ihmetellessään sähkön siirtohintoja Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessaan.
Video: Mauri 18 -myrsky katkoi sähköjä syyskuussa.
Eilen keskustelu eteni eduskuntaan asti, kun Teuvo Hakkarainen (ps.) kummasteli sähkön siirtohintoja kyselytunnilla. Hakkarainen otti esimerkiksi multialaisen Ronkaisen mökin kolmen kuukauden 95 euron sähkölaskun, jossa sähkön kulutuksen osuus oli alle kolme euroa. Näin siirtoihin ja veroihin paloi rahaa yli 92 euroa.
– Ideani oli herättää vakavasta epäkohdasta keskustelua. Hyvä, kun sitä on syntynyt, ulkomailta tavoitettu Ronkainen kommentoi lyhyesti MTV Uutisille.
Lue myös: Sähkönsiirron vuosihinnoissa jopa satojen eurojen erot – Katso kartasta (tms.) kuinka paljon maksaisit muualla
– Liki jokaisessa muussakin perheessä ihmetellään valtavia siirtomaksuja. Ne ovat käsittämättömiä, Hakkarainen sanoi eduskunnassa.
Hakkaraiselle kysymykseen vastannut asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on samaa mieltä, että siirtohintojen kehittyminen koskettaa erittäin monia suomalaisia.
Investoinnit maksavat
Tiilikaisen mukaan valtiolla on ollut sähkökatkojen takia huoli sähkön toimitusvarmuudesta. Sen parantamiseksi sähkönjakeluyhtiöitä on velvoitettu tekemään investointeja, Ronkaisen mökkiseudun tapauksessa maakaapelointia. Ronkainen kertoi kuitenkin mielipidekirjoituksessaan, että maakaapelihin sähkö tulee kymmenien kilometrien ilmajohdoilla, jotka uusittiin maakaapeliremontin yhteydessä.
– Ilmajohdot tuntuivat älyttömiltä investoinneilta ja sellaisiksi ne ovat osoittautuneet, Ronkainen kirjoittaa KSML:ssä.
Viime vuonna hallitus sai aikaan 15 prosentin vuosittaisen korotuskaton yhtiöiden siirtohinnoille.
– Tässä tasapainoillaan koko ajan toimitusvarmuuden ja sen seurauksena syntyvien kustannusten välillä, Tiilikainen vastasi eilen eduskunnassa.
Lue myös: Sähkön siirtomaksujen kertakorotuksille tulossa 15 prosentin katto
Järkevä katto
Nykymalli ei kuitenkaan riitä Ronkaiselle.
– Mitä vähemmän kulutat, sitä enemmän maksat suhteessa muusta kuin kulutuksesta. Tähän epäkohtaan on viranomaisten ja päättäjien puututtava, Ronkainen avasi KSML:n kirjoituksessaan.
Tiilikaisen mukaan kuluttajat joutuvat jatkossakin valitettavasti maksamaan sähkön siirtohinnasta, sillä investointeja tekevät yritykset odottavat myös tuottoa. Mutta valvonnan on oltava kohdallaan.
– Poliitikon vastaus vaalien lähestyessä. Valvonnan sijaan monopolien rahastukselle pitää saada järkevä ja kohtuullinen katto, Ronkainen vaatii MTV Uutisille lähettämässään viestissä.