MM-rallin ja F1:n kuljettajien kiroilu tulee jatkossa puolet halvemmaksi.
Kansainvälinen autoliitto FIA on tiedottanut alentavansa moottoriurheilukuljettajien käytössääntörikkomusten enimmäisrangaistuksia 50 prosentilla. Osana muutosta kisatuomarit voivat myös erottaa radoilla ja niiden ulkopuolella tehdyt rikkomukset toisistaan.
Moottoriurheilun kattojärjestö otti tammikuussa käyttöön uudet käytössäännöt koskien muun muassa kiroilua. Toistuvien sääntörikkomusten kerrottiin voivan johtaa korotettuihin sakkoihin, mahdolliseen kilpailukieltoon ja mestaruuspisteiden vähentämiseen.
Muutoksia ennen ja etenkin niiden jälkeen MM-rallin ja Formula 1:n kuljettajat – jotka kisaavat kaikki FIA:n alaisuudessa – olivat osoittaneet mieltään rangaistusten ankaruudesta.
Lue myös: MM-rallissa kuohuu: Kalle Rovanperäkin protestoi maalissa!
Lue myös: MM-rallin tähdet saivat tarpeekseen – "Me riskeeraamme henkemme tuolla"
Katso ylälaidan videolta, miten Kalle Rovanperä osoitti mieltään FIA:lle.
FIA:n puheenjohtaja Mohammed Ben Sulayem sanoi viime kuussa harkitsevansa sääntömuutoksia kuljettajilta saadun "rakentavan palautteen" jälkeen. Keskiviikkona FIA tiedotti uudistuksesta.
Keskeisin muutos on se, että kuljettajan huonosta käytöksestä – kiroilu mukaan luettuna – määrättävä perusrangaistus on enimmäismäärältään 5 000 euroa eikä 10 000 euroa.
Lue myös: FIA-pomon toiminnasta hämmästyttävä paljastus – Ott Tänakilta täyslaidallinen kattojärjestölle
Tuomareilla on lisäksi mahdollisuus hylätä sakkorangaistus kokonaan tietyntyyppisistä rikkomuksista, jos kyseessä on kuljettajan tai tallin ensimmäinen laatuaan.
Ratkaisevinta kuitenkin on, että kilpailuviikonloppuna sääntöjä valvovat tuomarit pystyvät nyt erottamaan valvotut ja valvomattomat ympäristöt toisistaan. Se tarkoittaa sitä, että kuljettajia ei todennäköisesti sakoteta kiroilusta kilpailun aikana, mutta heitä voidaan silti rangaista loukkaavasta kielenkäytöstä lehdistötilaisuuksissa.
Lue myös: Max Verstappen kiroili – erikoinen rangaistus
Vakavampien käytösrikkeiden perusrangaistus on myös puolitettu 40 000 eurosta 20 000 euroon.
Lisäksi yksi merkittävä sääntömuutos on se, että huonosta käytöksestä tuomareita kohtaan rangaistaan sakkojen sijasta urheilurangaistuksilla, kuten lähtöruuturangaistuksilla. FIA:n mukaan muutos yhdenmukaistaa sitä muiden suurten maailmanlaajuisten urheilujärjestöjen kanssa.